szakszervezet (Array)
Gazdaság

A MASzSz feladta a leckét a kormánynak

24.hu
24.hu

2016. 09. 30. 15:37

Az ország versenyképességének javítására gyökeres gazdaságpolitikai váltást, érezhető bérfelzárkóztatást, a korrupció felszámolását, a kormányzati körökhöz tartozók közötti osztogatás megszüntetését, a fejlesztések támogatását és hatékony iparági politikát vár a kormánytól a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASzSZ) - közölte a szakszervezet pénteken az MTI-vel, Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki bejelentésére reagálva.
Korábban a témában:

Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy akciótervet dolgoz ki a kormány a következő hetekben, hónapokban a magyar gazdaság versenyképességének javítása érdekében.

A szakszervezet szerint az akcióterv kialakítására egyebek mellett azért is szükség van, mert a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum – WEF) nyilvánosságra hozta az úgynevezett nemzetközi versenyképességi rangsort, amelyben Magyarország a korábbi 63. helyről a 69-edikre csúszott.

Kiemelték: MASzSz-t nem lepte meg a besorolás, hiszen mint érdekvédő szervezet pontosan tudja, hogy a magyarországi cégeknek kormányzati támogatás nélkül, saját erőből alig futja fejlesztésekre, a bérek mélyen a nemzetközi átlag alatt vannak és szerintük komoly magyar iparpolitikáról sem lehet beszélni.

Ezért a szakszervezet elvárja a kormánytól, hogy a bejelentett versenyképességi akcióprogram megalapozott, tartós adó- és bérfelzárkóztatási tervre épüljön – hangsúlyozták.

Közölték, a MASzSZ-nak van javaslata, programja a versenyképesség javítására, amelyet bármikor kész a döntéshozók elé tárni. A konföderáció minden lehetséges fórumon felszólítja a kormányt, hogy hallgassa meg a szakszervezetek álláspontját és építse be az akciótervébe a változtatáshoz feltétlenül szükséges javaslatokat – írta a munkavállalói érdekképviselet.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy versenyképességi tanács létrehozására tesz javaslatot a kormánynak, a testület a következő évek tudatosabb, átgondoltabb versenyképesség-javításának a megvalósulását teszi majd lehetővé. A tárcavezető hozzátette: a tanács a tudományos élet, az üzleti szféra, a kutató világ elemzőiből áll majd, kiegészülve az állami szféra munkatársaival.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.