Gazdaság

Varga Mihály megszüntetne néhány adót – tippek, mire gondolhatott

Jelenleg 60-féle adó van Magyarországon, ami nemzetközi összehasonlításban sem kevés. Egy részük pedig alig hoz bevételt az államnak. Logikus lenne ezek megszüntetése.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint csökkenteni kell a kis adónemek számát – ezt mondta a nagy könyvvizsgáló cégek közreműködésével tartott Nemzeti Adókonzultáció névre keresztelt NGM-es rendezvényen. Az mfor.hu azt próbálta meg kideríteni a Jalsovszky Ügyvédi Iroda segítségével, vajon melyik adókra célozhatott Varga Mihály. Onnan közelítettek, hogy melyik adók hozzák a legkevesebb adóbevételt.

Túl keveset hoznak, de kényes döntést jelentenek

Az egyik legkevesebb forrást a 2010-ben a Fidesz által bevezetett cselédadó, vagyis a háztartási alkalmazottak utáni regisztrációs díj adja, az első nyolc hónapban mindössze 23 millió forint jött be belőle. Pedig az adminisztrációja és beszedése is biztos belekerül néhány millióba.

Költségvetési szinten szintén keveset hoz a reklámadó (10,9 milliárd forintot), és a gyümölcsből készített gyümölcspárlat főzésére kivetett szeszadó (2 milliárd forint), de ez mindhárom politikailag kényes döntés lehet.

Inkább beáldozhatóak

Aztán ott van még a bankadó, aminél már tettek engedményt (jelenleg 6,3 milliárd forintot hoz) – ennél már esélyesebb lehet a kivezetés, akárcsak a végkielégítési adónál. Sőt, úgy vélik, a pornóadó is a beáldozhatóak között lehet.

Nem zárták ki, hogy esélyes lehet még a környezetterhelési díj (5,3 milliárd forintot hoz), valamint a hulladéklerakási járulék is (8 milliárd forint bevételt jelent).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik