Gazdaság
motorcsónak (motorcsónak, rendőrség, lopás)

Óbuda megadóztatná a motoros vízi járműveket

24.hu
24.hu

2016. 09. 26. 14:40

Korábban a témában:

Természetvédelmi, turisztikai és az evezős portok kedvezményezésének szempontjai alapján Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata települési adóval sújtaná azokat a magánszemélyeket, akik a Duna partjának és folyamának a III. kerületi önkormányzat illetékességi területéhez tartozó részét motoros vízi járművel használják. A települési adó hatálya alá az önkormányzat illetékességi területén tárolt, és így jellemzően a Duna kerületi szakaszát is igénybe vevő motoros vízi járművek tartoznának.

Az új rendelettervezet szerint az adó alanya az a természetes személy lenne, aki a negyedév első napján a motoros vízi jármű tulajdonosa. Az a motoros vízi jármű esne adókötelezettség alá, aminek a hajtómotor-teljesítménye a 10 kW-ot meghaladja, és tartósan vagy időszakosan Budapest III. kerületének közigazgatási határain belül tárolják. A rendvédelmi és mentési célú motoros vízi járművek tulajdonosai mentesülnének az adófizetési kötelezettség alól.

5 milliós bevételt várnak tőle

Mint ismert, 2017-től az állam az önkormányzatoktól (a közoktatás finanszírozását célzó) szolidaritási adót szed; az önkormányzati bevételek körének tervezett szélesítése tehát ennek ellensúlyozását is szolgálja. A tervezett intézkedés nyomán hozzávetőlegesen 5 millió forint adónövekmény jelentkezhet a kerület költségvetésében.

A javaslatot a képviselő-testület szeptember 23-a ülésén első fordulóban tárgyalta. Amennyiben a következő ülésen is zöld utat kap a kezdeményezés, az új adó rendelet 2017. január 1-jén lépne hatályba.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Wikileaks founder Julian Assange raises his fist prior to addressing the media on the balcony of the Embassy of Ecuador in London on May 19, 2017.
Ecuador urged Britain today to "grant safe passage" out of the country to WikiLeaks founder Julian Assange after Sweden dropped a warrant that drove him to take refuge in Ecuador's London embassy. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.