Gazdaság

Óbuda megadóztatná a motoros vízi járműveket

motorcsónak (motorcsónak, )
motorcsónak (motorcsónak, )

Természetvédelmi, turisztikai és az evezős portok kedvezményezésének szempontjai alapján Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata települési adóval sújtaná azokat a magánszemélyeket, akik a Duna partjának és folyamának a III. kerületi önkormányzat illetékességi területéhez tartozó részét motoros vízi járművel használják. A települési adó hatálya alá az önkormányzat illetékességi területén tárolt, és így jellemzően a Duna kerületi szakaszát is igénybe vevő motoros vízi járművek tartoznának.

Az új rendelettervezet szerint az adó alanya az a természetes személy lenne, aki a negyedév első napján a motoros vízi jármű tulajdonosa. Az a motoros vízi jármű esne adókötelezettség alá, aminek a hajtómotor-teljesítménye a 10 kW-ot meghaladja, és tartósan vagy időszakosan Budapest III. kerületének közigazgatási határain belül tárolják. A rendvédelmi és mentési célú motoros vízi járművek tulajdonosai mentesülnének az adófizetési kötelezettség alól.

5 milliós bevételt várnak tőle

Mint ismert, 2017-től az állam az önkormányzatoktól (a közoktatás finanszírozását célzó) szolidaritási adót szed; az önkormányzati bevételek körének tervezett szélesítése tehát ennek ellensúlyozását is szolgálja. A tervezett intézkedés nyomán hozzávetőlegesen 5 millió forint adónövekmény jelentkezhet a kerület költségvetésében.

A javaslatot a képviselő-testület szeptember 23-a ülésén első fordulóban tárgyalta. Amennyiben a következő ülésen is zöld utat kap a kezdeményezés, az új adó rendelet 2017. január 1-jén lépne hatályba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik