Gazdaság

Betelt a pohár a vízművek dolgozóinál – ha nem lesz béremelés, sztrájkolnak

vizmuvek(960x640).jpg (Array)
vizmuvek(960x640).jpg (Array)
Azonnali bértárgyalásokat kezdeményez a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VKDSZ).

A Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége szerint az elmúlt 6 évben a többségi állami tulajdonú társaságoknál egy alkalommal volt 2,5 százalékos bérfejlesztés, míg az önkormányzati tulajdonúaknál változó mértékben és időszakonként. A fizikai munkavállalók jellemzően a minimálbér körüli jövedelemmel rendelkeznek, mely nemcsak a családok megélhetését veszélyezteti, hanem jelentős elvándorlást is okoz az ágazatban.

Lassan gondot jelent  a hibaelhárítás, a szolgáltatás színvonalának, biztonságának fenntartása, ami több más mellett közegészségügyi és akár nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet.

Az elkeseredettség egyre nő, a helyzet tarthatatlan. Sztrájkhangulat alakult ki a munkavállalók között, mert a tavasszal 10 000 aláírással megerősített bérkövetelések miatti tárgyalások eredmény nélkül végződtek.

A Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége közleménye szerint az alábbiakat követeli:

  • Érzékelhető munkabéremelést legalább 15 százalékos mértékben különösen a fizikai, ügyviteli munkakörökben.
  • A munkaerő-elvándorlás megakadályozása érdekében a szakmunkások minimum órabérét emeljék  1300 forintra, a  betanított munkások órabérét pedig 1000 forintra.
  • Legyen kiszámítható, három  éves keretmegállapodás a keresetfejlesztésekre az aktív keresőlétszám megtartása és a családok megélhetésének biztonsága érdekében.

A béremelés lehetséges forrásaira is utaltak:

  • Az ivóvíz általános forgalmi adójának csökkentéséből származó megtakarítás.
  • A munkabérre rakódó adóterhek érezhető mértékű csökkentése.

A VKDSZ 2016. szeptember 30-án  országos értekezlet keretében dönt az ágazati szintű bértárgyalások folytatásáról, és eredménytelen tárgyalások esetén  a sztrájkbizottság megalakításáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik