Gazdaság

Alaposan megdrágultak a használt lakások

A XIII. kerület lakáspiaca az egyik legnagyobb áremelkedést produkálta országos viszonylatban is. A használt lakások 30-50 százalékkal voltak drágábbak 2015 végén, mint egy évvel korábban – írta a Portfolio.hu az Otthontérkép adataira hivatkozva.

A panelek átlagos fajlagos ára az év első 8 hónapjában több mint 350 ezer forint volt, míg a tégla lakások átlagos ára az idén augusztusban meghaladta az 520 ezer forintot négyzetméterenként, ami így magasabb, mint sok más kerületben az új lakások fajlagos ára.

Az új lakások felé terelődnek a vevők

Az átlagos fajlagos értékesítési lakásár tavaly 323 ezer forint volt a XIII. kerületben. Ezen belül magasan a legtöbbet a Marina Parton kellett fizetni a lakásvásárlóknak, itt az átlagos fajlagos lakásár 434 ezer forint volt négyzetméterenként. A második legdrágábbnak Újlipótváros számított 280 ezer forintos átlagos fajlagos áraival, míg a Vizafogó és Angyalföld városrészeken 272-273 ezer forint körül mozgott az értékesítési átlagár négyzetméterenként. (Megjegyzik hogy a fentiekben az éves átlagos lakásárakat tüntették fel, ami a hatalmas növekedés miatt jóval alatta maradhat a 2015 év végén fizetendőnek.)

A portál arról is írt, hogy a jelentős emelkedés a vásárlók egy tekintélyes részét a használt lakásoktól az új lakások felé fordította.  Megszólaltatták az Otthon Centrum elemzési vezetőjét, Soóki-Tóth Gábort is.

Ő azt mondta, hogy a kerületben dolgozó kollégáik tapasztalata szerint a belvárosban magasan szárnyaló árak miatt a XIII. kerület a legjobb következő alternatívának számít a vevők (akár magánszemélyek, akár befektetők) körében. Mivel itt még vannak fejlesztési telkek, ezért az új építésű lakások iránt érdeklődő vásárlókat is ide csábítja a növekvő kínálat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik