AppleMark
Gazdaság

Spéderéktől kapott hitelt Mészáros Lőrinc és felesége

24.hu
24.hu

2016. 09. 23. 19:36

Ez még azelőtt történt, hogy a bankár kegyvesztetté vált.

Idén márciusban Mészáros Lőrinc és felesége 1,24 milliárd forint hitelt vett fel a B3 Takarékszövetkezettől – írja a 444. A takarékszövetkezetet akkor még Spéder Zoltán bankár befolyási övezetéhez sorolták, aki azóta kegyvesztett lett – június elején a kormány elkezdte kiszorítani a takarékszövetkezetekből és a Magyar Postából, sőt, a kormánypárti sajtó hetekig közellenségkétn kezelte.

A portál úgy véli, ennek fényében igazán érdekes a Mészároséknak nyújtott hitel, ugyanis a felcsúti polgármester és felesége magánszemélyekként jutottak az összeghez, nem valamely cégen keresztül. Orbán Viktor barátjának hitelezése politikai döntés is kellett, hogy legyen – írják, hozzátéve, hogy a takarékok körüli világot ismerők már júniusban azt pletykálták: fura, hogy Spédernek nekitámadtak, miközben ők finanszírozták Mészárosékat.

A hitel hátteréről kétféle magyarázatról értesültek. Az egyik szerint Vida József, akit júliusban választottak a takarékok feletti szervezet vezetőjévé, időben megneszelte, hogy Spéder kegyvesztett lett, és időben kimutatta lojalitását a kormányzat felé. A másik szerint Spéder jóváhagyásával ment hitel Mészároséknak, mert a bankár már érzékelte, hogy haragszanak rá.

A hitel azért is érdekes, mert földekre jegyezték be a jelzálogot, de ezek közül legalább egyet nem magánemberként birtokol a Mészáros házaspár. Ez akkor sem mindennapi megoldás, ha a cég végső tulajdonosai Mészárosék, és a cég vezetését egyik lányuk látja el.

Mészáros Lőrinc és családtagjai az év elején az OTP-től is komoly hiteleket kaptak földvásárlásra, amit szintén a földjeikre helyezett jelzáloggal oldottak meg.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CAIRO, EGYPT - July 28: The Pyramids of Giza at dusk on July 28, 2015 in  Cairo,  Egypt. Giza pyramid complex bordering what is now El Giza, Egypt. It is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain largely intact. The pyramids are lit as part of the evening sound and light show. (Photo by David Degner/Getty Images).
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.