Gazdaság

Ukrajna 300 napja nem vásárolt gázt az oroszoktól

Diadalként számolt be az ukrán gázimporttal foglalkozó Ukrtranszhaz arról, hogy az ország már háromszázadik napja megvan az orosz földgáz nélkül.

Az Oroszországtól minden áron függetlenedni kívánó Ukrajna gázimportőre annak a mérőeszköznek az állására alapozza az ország számára nem mindennapi fegyvertényt, amelyet a múlt év novemberében helyeztek üzembe a határon a Gazprom vezetékére kötve. A számláló beüzemelése egybeesett azzal, hogy Magyarország észak-keleti szomszédja teljesen elzárkózott az orosz földgáz vásárlásától.

Ugyanakkor Ukrajna az elmúlt év során 2014-hez képest megduplázta az Európa irányából vásárolt gáz mennyiségét, ami 2015-ben 10,3 milliárd köbmétert tett ki. Ez viszont nem elegendő ahhoz, hogy az idei fűtési szezon kezdetéig megtöltsék a földalatti tározókat, amihez 17 milliárd kömbéter gázra volna szükség.

Az ukrán gázimportőr jelentése szerint viszont a nyár folyamán ebből csupán 3,3-3,4 milliárd valósult meg. A Szerhij Konovec, a Naftohaz elnöke ezért a minap úgy vélekedett, hogy a maradék 14 milliárd  köbméter földgáz beszerzése október elsejéig semmiképpen sem lesz megoldható a Gazprommal való újabb üzletkötés nélkül. Ukrajnának tehát az idén mégiscsak vissza kell kérezkednie az általa agresszorként kezelt „Nagy Testvér” kegyeibe. (RIA Novosztyi Ukrajna)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik