Gazdaság

Financial Times: Orbán Viktor csodát tett

A Financial Times brit gazdasági napilap a magyar kormány gazdasági sikereiről, az El País című spanyol napilap pedig a közép-európai vezetők uniós "hatalomátvételéről" közölt kommentárt csütörtökön.

Lehet, hogy bosszantó egyeseknek, de Orbán Viktor miniszterelnök jobboldali programja csodát tett a magyar eszközárakkal. A magyar gazdaság szépen működik

– állapította meg a Financial Times, Magyarország gazdasági eredményeit ismertetve.

Mint írták, az Orbán-kormány alkalmazott néhány unortodox módszert – köztük a nyugdíjrendszer állami kézbe vételét, a bankok bátorítását az államkötvények vásárlására, továbbá a bankadó csökkentését -, amelyek eredményeképpen a magyar gazdaság alacsony, egyszámjegyű növekedést ért el az elmúlt 12 negyedévben, miközben az infláció folyamatosan esett. A reálbérek nőttek, a munkanélküliség alig négy év alatt felére, 6 százalék alá esett, fellendítve a lakossági fogyasztást.

A liberálisok számára sajnálatos, hogy a befektetők nézőpontja a populista politika kapcsán az, hogy néha működik – zárta értékelését a brit üzleti lap.

Az EU menekültpolitikájában a pozsonyi csúcstalálkozón sikerrel hajtott végre egy szuverenista és identitás alapú fordulatot a magyar, a szlovák és a lengyel miniszterelnök, szemben az Európai Unió működésképtelen francia-német tengelyével – írta “Ellenforradalom” című véleménycikkében José Ignacio Torreblanca, az El País kommentátora.

A szerző szerint – aki Orbán Viktort az illiberális demokrácia ideológiai bajnokának, Robert Ficót a nem keresztény bevándorlók és menekültek hírneves “kalapácsának”, Beata Szydlót pedig a sovinizmus csúcsának nevezi – “közép-, és kelet-európai vezetők” egy csoportja titokban elkezdett az Európai Unió vezetőjeként működni.

A hagyományosan az EU irányító hatalmai közé tartozó országok eközben veszítettek erejükből, és akadémikus vitákkal vannak elfoglalva, egyebek mellett például a kétsebességű unió létrehozásának és a bankunió megvalósításának szükségességéről.

Ezért a hatalom máshova összpontosul – teszi hozzá José Ignacio Torreblanca.

Mint írja, engedve ennek a nyomásnak a szintén lengyel Donald Tusk vezette Európai Tanács és a csendes cinkosként működő többi tagállam hagyja, hogy az Európai Bizottság és az Európai Parlament visszavonja azt a kötelező érvényű rendszert, amely lehetővé tette volna, hogy “az uniós menekültpolitikában felismerjük saját értékeinket”.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik