Gazdaság

A bérlakások építését is összekötik a budapesti olimpiával

lakás
lakás

Bérlakás-koncepciót dolgoznának ki Budapesten a leendő olimpiai pályázathoz kapcsolódva, ennek támogatásáról a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán dönthet.

A Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek jegyezte előterjesztés szerint a 2024-es olimpiai pályázathoz kapcsolódóan indokolttá vált egy olyan fővárosi fejlesztési koncepció megalkotása, amely választ nyújt az olimpiai beruházás során létrejövő lakástöbblet kezelésére.

Ha Budapest nyerné el a 2024. évi nyári olimpiai játékok rendezési jogát úgy, az olimpia kapcsán megépülő és közösségi tulajdonú bérlakásként utóhasznosított lakások létrejötte lehetőséget teremtene arra, hogy a jelenlegi, a nyugat-európai nagyvárosok átlagától eltérő lakástulajdonosi struktúrában változás következzen be, fogalmaztak.

Az olimpiai falu és médiafalvak utóhasznosításából adódó lakáskínálat-növekedés várhatóan jelentős hatást fog gyakorolni Budapest lakáspiacára. Ezért a tervezett lakásfejlesztések megfelelő pozícionálása, a hasznosítási típusokra vonatkozó elvárások megfogalmazása és az építendő lakások üzemeltetésére vonatkozó modell kidolgozása kiemelkedő fontossággal bír – írták.

Az előterjesztésben a Központi Statisztikai Hivatal 2015-ös adatai hivatkozva arról írtak, hogy Budapest mintegy 850 ezres (lakott) lakásállományán belül jelenleg mintegy 84 százaléka a tulajdonosok által lakott, 10 százaléka magántulajdonú bérlakás, 6 százaléka közösségi (túlnyomórészt kerületi önkormányzati, részben fővárosi önkormányzati, illetve állami) tulajdonú bérlakás.

Az olimpiai játékok rendezési jogának elnyerése esetén Budapestre mintegy 66 ezer sportoló és akkreditált résztvevő érkezik, akik elszállásolásáról gondoskodni kell. Az előzetes számítások alapján többségük elhelyezése szállodákban, egyéb kereskedelmi szálláshelyeken és kollégiumi diákszállókban megoldható, azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kötelező előírásai szerint építendő 17 ezer fős olimpiai falu mellett mintegy 5500 ember számára kell lakást, lakóegységet építeni.

A bérlakás koncepció tekintetében tehát a fővárosi önkormányzatnak kizárólag kezdeményező szerepe van, ezáltal a bérlakás koncepció elkészítésének elengedhetetlen feltétele a kormányzattal történő egyeztetés – írták.

(MTI nyomán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik