Gazdaság

A magyar gazdaság ismét gyorsítósávba került

GDP(960x640).jpg (Array)
GDP(960x640).jpg (Array)

A magyar gazdaság az idén 2,2 százalékkal, míg jövőre 3,3 százalékkal bővülhet a Takarékbank Zrt. legfrissebb előrejelzése szerint.

Az államháztartás hiánya a kormányzati várakozásoknál kedvezőbb, idén 1,6 százalék, jövőre 2,1 százalék lehet GDP-arányosan, az államadóssági ráta pedig a tavalyi 75,3 százalékról idén év végére 74,1, míg jövőre 71,9 százalékra csökkenhet.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a bank idei harmadik negyedéves elemzői sajtóbeszélgetésén szerdán kiemelte: a magyar gazdaság ismét gyorsítósávba került, az idei második negyedéves adat után kissé emeltek a korábbi 2,1 százalékos előrejelzésen. A növekedési és egyensúlyi mutatók tartós javulása várható a következő években, az átlagos GDP-növekedési ütem a 3 százalékot is meghaladhatja az évtized végéig.

Hozzátette: ezzel jövőre a régiós középmezőnybe kerülhet Magyarország, a húzóerő a fogyasztás marad a következő években is.

A vezető elemző szerint a hitelminősítők felminősítéseinek sora a múlt pénteki S&P döntés után folytatódni fog, kétévente újabb felminősítések jöhetnek.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik