Gazdaság

Fontos infók, ha új lakást venne

állvány (állvány, építkezés, )
állvány (állvány, építkezés, )

Az első félévben országos átlagban 3,5 épített lakóingatlan – azaz lakás és családi ház – jutott tízezer lakosra, szemben az egy évvel ezelőtt mért 3,1 lakással, ez több mint 12 százalékos növekedést jelent. Az új lakások piacán szükség is van az építkezésekre, azaz a kínálat bővülésére, mivel a kereslet 24,6 százalékkal nőtt az idei évben – derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amelyben több mint 20 ezer hirdetés adatai alapján vizsgálta az új lakások átlagos négyzetméterárát, valamint a hivatalos adatok alapján a lakásépítési kedv alakulását.

Pörgés több megyében, Csongrád is a legjobbak között

Várható volt, hogy jelentősen növekszik a tízezer lakosra jutó új lakóingatlanok (lakások és családi házak) száma. Egyrészt, az új építésű lakások piaca nagyon alacsony szintről indult, így látványosak a növekedési adatok. Emellett a lakásépítési kedv a kereslet és az állami lakástámogatási program miatt is felpörgött – értékelt a portál vezető gazdasági szakértője, Balogh László.

Győr-Moson-Sopron megyében 14,4 lakás jutott tízezer emberre, ez messze a legjobb adat az országon belül. A második helyen Vas megye áll a féléves adatok szerint, ahol 7,2 lakóingatlan jutott tízezer emberre. Ebben az összevetésben csak a harmadik Budapest 5,6 lakással. Hajdú-Bihar megyében 3,2 lakásra, Bács-Kiskunban pedig 2,9 lakásra nőtt a tízezer lakosra jutó épített lakások száma az idei év első félévében, ami több mint kétszeres növekedésnek felel meg. Csongrád megye is jól szerepelt: a tavalyi első félévben még csak 3,8 lakás jutott tízezer főre, az idei első félév végére ez a szám 4,5 lakásra nőtt.

Mennyi egy négyzetméter?

Az ingatlanos portál adatai szerint szeptember közepén Győr-Moson-Sopron megyében az új építésű lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 339 ezer forint volt, Vas megyében pedig 318 ezer forintot tett ki. Budapesten jóval magasabb az árszint az új építésű lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 542 ezer forintra rúgott, Csongrádban pedig 309 ezer forint volt ez az összeg.

A szakember közölte, hogy bár az országos átlagos adatok alapján jelentősen nőtt a tízezer lakosra jutó új lakóingatlanok száma, az országon belül jelentősek a különbségek. Hevesben, Borsodban, Nógrádban viszont nagyon alacsony a lakásépítési kedv, ezekben a megyékében mindössze 0,3-0,5 épített lakás jutott tízezer lakosra.

A jelentős különbségben szerepet játszik, hogy a megyék gazdaságilag különböző fejlettségi szinten vannak, ezzel összefüggésben pedig a nettó fizetések is eltérőek, ami az egyik alappillére a lakáspiaci keresletnek – mondta Balogh László.

Hozzátette: Budapesten a nettó kereset az első félév végén 222 ezer forint volt, Győr-Moson-Sopronban 181 ezer forint volt, míg Hevesben, Nógrádban, Borsodban 128-154 ezer forintot tett ki.

Előrejelzésük szerint 2017 végéig további jelentős növekedés várható az új építésű lakások piacán. A jelenlegi kilátások szerint legalább 15-20 ezer új lakás jelenhet meg a piacon, és a kereslet eddig növekedése alapján ezek a lakások várhatóan hamar gazdára is találnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik