Gazdaság

Nagyot bukott Orbán testvérének volt cége

A bíróságnak kellett törölnie a vállalkozást.

Kényszereljárással, végleg törölték a cégnyilvántartásból a Kocs községben bejegyzett Titán Három Kft.-t, amelyben Orbán Győző – az összeomlás kezdetéig – résztulajdonos-ügyvezető volt – írja a Népszabadság a Céginfo.hu alapján. A bíróság szerint a fennállásáig alig egymilliós forgalmú vállalkozás a törlésig csaknem kétmillió forint adót nem fizetett be. A céget 2008 elején alapították EEJ Kft. néven félmillió forint jegyzett tőkével fémmegmunkálásra. Alapítóit a cégadatbázis nem tünteti fel, de Orbán Győző már akkor, év végén megjelent harmadmagával tulajdonos-ügyvezetőként. Ők lettek a Titán Három.

A cég – 2009 kivételével – csak veszteséget könyvelhetett el. 2010-ben elvették adószámát, 2011 januárjában megszűntnek nyilvánították, kényszer-végelszámolást rendeltek el, de februárban mindkét bejegyzést törölték, Orbán Győző és egyik társa, Viola Sándor üzletrészük felosztásával kiszálltak, de Orbán Viktor testvére végelszámolóként személyesen vállalta a helyzet rendezését.

A Népszabadság furcsállja, hogy később a cég ügyvezető-tulajdonosaként a harmadik cégtárs, Szűcs Kázmér és hasonló nevű fia tűnt fel, illetve azt is, hogy a bíróság csak 2015 elején indította el a kényszertörlést, amit idén júliusban rendeltek el. A végzés szerint az  adóhatóság a cég minimális forgalmához képest 1,6 millió forint tartozást szeretne bevasalni.

A folyamatnak Orbán Győzőre nézve nincs hátrányos jogi következménye, de Szűcs Károly és fia 2021 ­augusztusáig nem vezethet céget, többségi tulajdonos sem lehet. A miniszterelnök testvérének nem ez az egyetlen céges érdekeltsége, de a többi vállalat elsősorban apjuk, idősebb Orbán Győző milliárdos forgalmat és nyereséget felmutató bányatevékenységéhez kapcsolódik. A Népszabadság emlékeztet rá, hogy szakértők a kényszertörlést az egyik legcsúnyább cégvégnek tartják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik