Gazdaság

Vége a bóvlinak, az S&P befektetésre ajánlja az országot

s-p(960x640).jpg (Array)
s-p(960x640).jpg (Array)
Felfelé módosult a magyar államadósság-besorolás a Standard & Poor's hitelminősítőnél, amit jól tud majd kommunikálni a kormány, gyúlhatnak az örömtüzek.

Visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást pénteken a Standard & Poor’s, elsősorban a magyar gazdaság markánsan javuló költségvetési, külső fizetési és növekedési mutatóival indokolva a lépést – írja az MTI.

Combosodott a forint

Nagyot erősödött a forint pénteken kora este arra a hírre. Az árfolyam 310,09-ről 307,78 forintig erősödött az euróval szemben. A dollár 277,70 forintról 275,25 forintig gyengült. Fél órával később kissé korrigáltak az árfolyamok, az euró 308,00 forint, a dollár 276,00 forint körül forgott.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának osztályzatát az eddigi “BB plusz/B” szintről “BBB mínusz/A-3”-ra emelte. A “BBB mínusz” devizaadós-besorolás a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.

A Standard & Poor’s szerint a pénzügyi válság óta markánsan javultak a magyar gazdaság egyensúlyi és növekedési mutatói. A hitelminősítőnek a felminősítéshez fűzött indoklásában az áll, hogy a magyar folyómérleg-egyenleg 2009 óta nem zárt deficitesen, és Magyarország 2015-ben a hazai össztermék (GDP) 8 százalékának megfelelő külső hitelezői pozícióban volt.

A Standard & Poor’s említette azt is, hogy várakozásai szerint a magas adótartalmú szektorokban érvényesülő belső kereslet mind nagyobb mértékben járul hozzá a növekedéshez, és ennek kedvező hatásai lesznek az államháztartásra is. Az S&P pénteki előrejelzése szerint a GDP-arányos államháztartási hiány az idén 1,8 százalékra csökken a tavalyi 2 százalékról.

A cég közölte azt is, hogy éves átlagban 2,5 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban a 2016-2019 közötti időszakban az eddigi prognózisában szereplő 2,0 százalék helyett.

Szuper kilátások

Az S&P pénteki döntése azt jelenti, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország ismét befektetésre ajánlott szuverén adós. A nemzetközi gyakorlat alapján a befektetési társaságok két hitelminősítő osztályzatát szokták figyelembe venni annak meghatározásához, hogy egy adós osztályzatát befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem. Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings már májusban átsorolta a befektetési ajánlású osztályzati sávba a magyar államadósságot.

Londoni elemzők pár napja még azt mondták, nem valószínű, hogy az S&P felemeli a magyar besorolást, de mégis megtörtént ez. A cég legutóbb március 18-án vizsgálta a magyar gazdaság állapotát, és a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának “BB plusz/B” szintű besorolását, amelyet akkor változatlan stabil kilátással megerősített.

A Moody’s tavaly novemberben szintén felminősítésre utalóan javított a besorolásunkon, a pozitív várakozások idén érhetnek be ősszel náluk.

Az elemzők is meglepettek és hurráoptimisták

Meglepetésnek és nagy előrelépésnek nevezték az MTI-nek makrogazdasági elemzők az S&P lépését. Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője azt mondta: nagy meglepetést okozott a hír, mert senki nem számított a felminősítésre. A legtöbb amit vártak, hogy a semleges kilátást pozitívra változtatják. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint is meglepetést okozott a döntés, aminek semmilyen piaci vagy elemzői várakozásban nem volt előjele. A Moody’s novemberi felminősítése gyakorlatilag “zsebben van” szerinte.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kormány gazdasági teljesítményének egyenes következményeként emlékezett meg a döntésről. Az NGM közleménye szerint időszerű volt a felminősítés, már nem volt olyan makrogazdasági mutató az elmúlt években, amiben nem értünk volna el trendszerű javulást. Példaként említette a fizetési mérleg és a GDP alakulását, az államháztartás helyzetét, az államadósság mértékét és szerkezetét, a munkaerőpiaci helyzetet.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) üdvözli a Standard & Poor’s döntését. Közleményben emlékeztettek arra, hogy a magyar jegybank már korábban is többször jelezte: az elmúlt évek fiskális, majd monetáris politikai fordulatai miatt olyan markáns javulás következett be a hazai gazdasági mutatókban és a kockázati megítélésben, hogy szakmailag indokolttá és esedékessé vált a felminősítés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik