Varga-Mihaly(70b762bf-4199-4f23-954e-44408de472dc)(960x640).jpg (Array)
Gazdaság

Varga így javítaná a magyar cégek versenyképességét

24.hu
24.hu

2016. 09. 16. 12:22

Korábban a témában:

Arra törekszünk, hogy érdemben javítsuk a hazai nagyvállalatok versenyképességét – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a zalaegerszegi a Ganzeg Gép- és Acélszerkezetgyártó Kft. kapacitásbővítő beruházásának bejelentésekor.

A munkahelyteremtő és új technológiákat megvalósító fejlesztéshez a Nagyvállalati Beruházási Támogatás révén mintegy 90 millió forinttal járul hozzá a kormány.

Nemzetgazdasági érdekeink azt diktálják, hogy támogassuk azokat a nagyvállalatainkat is, amelyek az uniós előírások miatt ezekből a pályázati támogatásokból nem részesülhetnek – emelte ki Varga Mihály hozzátéve, hogy a tavaly először útjára indított Nagyvállalati Beruházási Támogatás-programra tavaly 3, idén pedig a forrást megötszörözve 15 milliárd forintot biztosított a kormány.

A támogatási forma hasznosnak bizonyult és elérte célját, ezért döntöttünk a folytatás mellett — szögezte le Varga Mihály. Kiemelte: a 2015-ben támogatást nyert vállalatok legtöbbje új, innovatív, sok esetben a világ élvonalába tartozó technológiát vezetett be, jelentősen emelve ezzel az általuk előállított termékek hozzáadott értékét. Az új technológiák közül van, amely egész Közép-Kelet-Európában egyedülálló, ezért ezekkel a fejlesztésekkel a cégek erősíteni tudták beszállítói pozíciójukat, illetve exportképességüket.
A zalaegerszegi beruházás bejelentésével a támogatási program második szakaszát indította el a miniszter. Az idei évre biztosított 15 milliárd forint forrásból 3,3 milliárd forint támogatásról már döntés született. Ez 5 magyar vállalatnak jelent további fejlődési lehetőséget.

Varga Mihály leszögezte: a cél az, hogy minél több olyan hazai nagyvállalatunk legyen, amelyik egyrészt eredményesen vesz részt a nagy értékláncok munkájában, másrészt önálló exportra képes.

16 fő – 88 millió forintos támogatásért

Ganzeg Gép- és Acélszerkezetgyártó Kft. 88 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kap. Ennek segítségével több mint 350 millió forint értékű beruházást valósítanak meg, amelynek köszönhetően 16 fővel emelkedik a cég dolgozóinak száma is.

A szaktárca vezetője beszédében – munkaerő-piaci kérdéseket érintve – kitért arra is, hogy az NGM kész lépéseket tenni a Palóc Nagykereskedelmi Zrt. bajba jutott dolgozóinak támogatására. Egyrészt biztosítani kell, hogy az érintett munkavállalók megkapják elmaradt bérüket, másrészt ha nem garantálható tovább a foglalkoztatásuk, segíteni kell őket az elhelyezkedésükben. A cég által érintett 6 megyében jelenleg több mint 1200 üres, betöltetlen kereskedelmi álláshely van, így van lehetőség a dolgozók többségének álláshoz juttatására. Az egyeztetések az érintettekkel jelenleg is zajlanak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.