Gazdaság
minimálbér (Array)

Járulékcsökkentés: érdekes terv körvonalazódik

24.hu
24.hu

2016. 09. 16. 10:38

Korábban a témában:

Szeptember végén kezdődhetnek a tárgyalások a munkaadói, munkavállalói járulékcsökkentésről a kormány és az érdekképviseletek között. A megegyezés azonban nem lesz egyszerű, mivel a szakszervezetek inkább a munkavállalók költségeit, míg a munkaadók inkább saját járulékaikat csökkentenék.  Az bizonyos, hogy a dolgozó mindkét esetben jól jár.

A béremelés terhe lenne kisebb?

A Magyar Idők úgy tudja, arra van a legnagyobb esély, hogy a béremelésként odaadott többletpénz lenne járulékmentes vagy erre a bérrészre lenne alacsonyabb az elvonás. Tehát ha valakinek a bérét felemelik mondjuk bruttó 150 ezer forintról bruttó 200 ezer forintra, akkor erre az 50 ezer forintos különbözet után már ne kelljen egyik félnek sem járulékot fizetni, vagy a járulék mértéke legyen jóval alacsonyabb a különbözetnél. Ez a megoldás viszonylag kevéssé terhelné meg az egészségügyi és nyugdíjkasszát.

Szakszervezetek kontra munkáltatók

A Munkástanácsok elnöke azt sem tartja kizártnak, hogy első körben a hiányszakmákban, tehát a feldolgozóiparban, a mezőgazdaságban vagy a kereskedelemben vezessenek be könnyítéseket. Ez ugyanakkor legfeljebb ösztönzés lenne, elsősorban a cégeknek kellene bért emelniük, főként a nemzetközi, nagy tőkeerejű vállalkozásoknak. Viszont a minimálbér nagyobb arányú emelését is fontosnak tartanák.

A VOSZ elsősorban a munkaadói járulékok csökkentését szeretné, mivel a térségben nálunk kell a foglalkoztatás után az egyik legnagyobb terhet fizetniük a vállalkozásoknak. Hiszen

pl. a bruttó 111 ezer forintos minimálbérből a dolgozó nettó 73 815 forintot kap kézhez, miközben a munkáltatónak 142 635 forintba kerül összesen a foglalkoztatás.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.