Gazdaság

Németország el fogja szívni a magyar mérnökök javát

A magyar munkaadók eddig is csak nehezen tudtak versenyben maradni a mérnökökért folyó harcban, ám a következő években vélhetően erősödni fog az agyelszívás a magyarok körében eddig is az egyik legnépszerűbb kivándorlási célpontnak számító Németország felől – írta a Világgazdaság egy friss tanulmányra hivatkozva.

A felmérést a kölni gazdaságkutató intézet (Instituts für Wirtschaft, IW) készítette, a németországi elektronikai és információtechnológiai szövetség (VDE) megbízásából, a német mérnökök egyesületének (VDI) közreműködésével.

A kutatók arra a fajsúlyos következtetésre jutottak, hogy a következő évtizedben a Németországban végző villamosmérnökök nem fogják tudni pótolni a nyugdíjba vonulókat, így 2026-ra százezerrel több szakemberre lesz szükség az országban, mint amennyit helyben képeznek. Ami elég aggasztó, főleg hogy az USA, Ázsia és Európa között is éles verseny folyik a magasan képzett munkaerőért.

Mindenhol szükség lenne rájuk

Az iparági felmérés mellett a hivatalos munkaügyi és népszámlálási adatokkal is számoló IW szerint 2016 és 2026 között folyamatosan emelkedni fog a betöltendő villamosmérnöki pozíciók száma. A növekedés eddig is folyamatos volt: 2005 és 2013 között évente átlagosan 10 500 fővel nőtt az alkalmazott villamosmérnökök és informatikusok száma.

A következő években nemcsak az olyan hagyományos iparágak igényelnek egyre több mérnököt, mint például az autógyártás, hanem az okoseszközök terjedése, a digitális ipari forradalom is bővíti a keresletet.

Érdemes némi fenntartással kezelni ezt a hatalmas számot, de az mindenképpen igaz, hogy óriási a kereslet, és folyamatosan növekszik – mondta a lap kérdésére a Magyar Gépjárműipari Egyesület ügyvezető főtitkára, Kilián Csaba.

Szerinte egyébként a német cégek jövőbeli növekvő kereslete már önmagában is aggasztó a magyar cégek számára. Különösen az északnyugat-dunántúli autóipari vállalatoknál, amelyek az alacsony munkanélküliség miatt már szinte csak egymástól tudják átcsábítani a munkavállalókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik