Gazdaság

Gazdaságélénkítő csomagon dolgozik az NGM

Ennek fontos része lehet a szakképzett munkaerőhiány oldása.

Gazdaságélénkítő tervet dolgoz ki az őszre a Nemzetgazdasági Minisztérium, a tárca azt szeretné elérni, hogy a következő években tartósan 3 százalék felett bővüljön a hazai gazdaság – erről Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár beszélt a Magyar Hírlapnak.

Az intézkedéssorozaton belül jelentős hangsúlyt helyeznek a munkaerőpiacra, így az egyre több ágazatban jelenlévő szakképzett munkaerőhiányra, és a foglalkoztatás további növelésére – mondta a politikus. Banai arra is kitért, hogy 2015 végére 75,3 százalékra süllyedt a GDP-arányos államadósság, ami szerinte Európában az egyik legnagyobb mértékű államadósság-csökkenésnek számít.

A minisztérium azzal számol, hogy az államadósság mérséklődése a következő években is folytatódik. A kormány az adósság szerkezetét is átalakítja, igyekszik a belföldi szereplők szerepvállalását ösztönözni és csökkenteni az ország külső hatásoknak való kitettségét. Egyszeri, nagyobb összegű adósságcsökkentést tehet lehetővé, hogy a földárverésekből származó bevételt adósságcsökkentésre fordítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik