Gazdaság

Kisemmizték a vállalkozókat a kormány stratégiai pertnerének építkezésén

A Schnaider Polymetall Kft. egy olyan beruházásban dolgozott alvállalkozóként, amellyel a kormány egyik stratégiai partnere, a francia tulajdonú autóipari beszállító csoport, a Le Bélier SA magyarországi vállalata, a Le Bélier Zrt. bízta meg az O-Nádor Kft.-t generálkivitelezőként. Egy hatezer négyzetméteres üzemcsarnokot kellett felépíteniük Ajkán. Beruházásaira a Le Bélier Zrt. többször is kapott állami támogatást.

Az O-Nádor azonban nem fizette ki a beruházáson dolgozó cégeket, többek között a Schnaider Polymetallt sem – írta a Magyar Nemzet. Ráadásul úgy, hogy lap információi szerint a Le Bélier rendben átutalta a pénzt a generálkivitelező O-Nádornak.

S hogy mi lett akkor a pénzzel? Azt a jelek szerint egy hongkongi cég részvényeibe fektette az O-Nádor.

A cég könyvvizsgálói jelentése szerint ugyanisa partnereit cserbenhagyó O-Nádor Kft. 156 ezer, akkori árfolyamon átszámítva csaknem 5 milliárd forint értékű részvény vásárlásáról kötött szerződést a Stroi Marketing & Consulting Limited tőzsdén nem jegyzett hongkongi társasággal. Vagyis pénze éppen lett volna rá, hogy kifizesse az alvállalkozóját. Az O-Nádor ellen felszámolást kezdeményeztek. Hétfőre hitelezői választmányt hívtak össze az alvállalkozók.

A lap által megkérdezett szakértők arra is felhívták a figyelmet: a támogatott beruházásoknál az államnak ellenőriznie kellene, hogy a munkában részt vevő cégek mindegyike hozzájutott-e az őt megillető pénzhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik