Gazdaság
1294596 Belarus. 11/22/2012 The ceremony of launching the JSC Gazprom's gas distribution station Zapadnaya opened after reconstruction near the village of Atolino (Minsk District). Egor Eryomov/RIA Novosti

Nagy lépés történt a Déli Áramlat utódja felé

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 09. 17:49

Négy ország állapodott meg egy gázfolyosó létrehozásáról Bulgáriától Ausztriáig. Az oroszok lefújták a Déli Áramlat projektet, kellett valami a helyébe.
Korábban a témában:

Aláírták a bolgár-román-magyar-osztrák gázfolyosó 179 millió eurós támogatási szerződését pénteken Budapesten, a közép- és délkelet-európai földgáz összeköttetések megteremtését és az energiabiztonság megerősítését célzó CESEC munkacsoport idei miniszteri ülésén.

Miguel Arias Canete éghajlat- és energiapolitikáért felelős uniós biztos a munkacsoport 2015. februári létrehozása óta az eddigi legeredményesebb megbeszélésnek nevezte a budapesti találkozót, amin a gázfolyosó 179 millió eurós támogatását írták alá az Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF) keretében. Ezzel az Európai Bizottság olyan projekteket mozdított elő, amelyek 230 millió eurós támogatásban részesülnek.

A munkacsoport közös nyilatkozatot fogadott el földgázfolyosó létrehozásáról Görögország, Bulgária, Románia és Magyarország között a földgáz ezen országok közötti akadálytalan áramlásáról, és arról, hogy előmozdítják az együttműködést az érintett országok szállítási rendszerirányítói között.

A bolgárok és ukránok is jól járnak

A pénteken elfogadott egyetértési megállapodás lehetővé teszi Bulgária számára, hogy cseppfolyósgázhoz (LNG) hozzáférjen és ebbe Ukrajnát is be tudja kapcsolni, ezzel a legfontosabb szabályozási akadályokat megszünteti az LNG területén.

A biztos elmondta azt is, hogy a közeljövőben aláírják a magyar-horvát megállapodást a gázvezeték kétirányúsításáról. A cél a már meglévő vezetékrendszerek fejlesztése. Szerinte elő kell mozdítani olyan további prioritást élvező projekteket, mint a horvát LNG-terminál megépítése, vagy a horvát gázrendszer belső fejlesztése a gáz Magyarország és Ukrajna felé szállításáért. A magyar-bolgár, a bolgár-szerb, vagy a görög-bolgár vezetékeket a további prioritást élvező projektek közé sorolta.

Az uniós biztos közölte: új akciótervet hoztak létre a régió villamosenergia-piaci integrációjáról, és a megújuló energia valamint energiahatékonyság területén. A CESEC együttműködés példaértékű a biztos szerint az unión belül.

Örvendő Aradszki

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára a miniszteri ülés után elmondta: sikeres és eredményes munkán vannak túl. A régió országai ismét olyan előrelépést tettek, ami biztosítja a jövőbeli gázellátás biztonságát. Nemcsak a gáz területén, hanem a megújuló energia, vagy az energiahatékonyságban is közös a cél: az energiabiztonság erősítése – mondta az államtitkár.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke mérföldkőnek nevezte a megállapodásokat, amikkel a következő években olyan rendszert tudnak felállítani, ami megteremti a délkelet-európai régió energiaellátásának biztonságát és diverzifikációját.

Elmondta, a megállapodásokkal teljesíteni fogják a tavaly elfogadott akciótervnek megfelelően, hogy az érintett délkelet-európai országoknak – amik a legkiszolgáltatottabbak az energiabiztonság szempontjából – legalább három különböző gázbeszerzési forrása legyen. Ezek az országok, köztük a magyar lakosság a nyugat-európainál 20 százalékkal többet fizettek korábban a gázért.

A Déli Áramlat utódja

A szeptember 8-9-én Budapesten rendezett CESEC miniszteri ülésen négy megállapodást írtak alá. Egyetértési megállapodás született Ukrajna, Románia, Bulgária és Görögország szállítási rendszerirányítói között a transzbalkáni földgázvezeték kétirányúsításáról.

A CESEC 2015. február 9-én alakult, miután Oroszország leállította a Déli Áramlat projektet. A részt vevő országok Ausztria, Bulgária, Görögország, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és az Európai Bizottság. Feladata a határokon átnyúló energetikai projektek fejlesztésére, végrehajtására irányuló erőfeszítések összehangolása. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.