Gazdaság

Ismét elmaradhat a várva várt felminősítés

s-p(960x640).jpg (Array)
s-p(960x640).jpg (Array)

A jövő héten vizsgálja a magyar államadós-osztályzatot a Standard & Poor’s. Az S&P idei felülvizsgálati menetrendjében ez lesz a szuverén magyar besorolások értékelésére kitűzött második időpont.

A Standard & Poor’s előzőleg március 18-án vizsgálta Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának “BB plusz/B” szintű besorolását, amelyet akkor változatlan stabil kilátással megerősített.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül az S&P és a Moody’s Investors Service egyelőre a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot. A Moody’s módszertanában ez “Ba1” szintű besorolást jelent; ez azonos a Standard & Poor’s által érvényben tartott “BB plusz” osztályzattal.

A Moody’s azonban tavaly novemberben felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar osztályzat kilátását, és november 4-én vizsgálja legközelebb a magyar szuverén besorolást. A londoni elemzői közösség nem zárja ki, hogy a Moody’s akkor visszaemeli a magyar besorolást a befektetési ajánlású sávba, az egyes osztályzati kilátások kifutási ideje ugyanis a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban átlagosan 12-18 hónap.

A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings már május 20-án – a három cég közül elsőként – átsorolta a befektetési ajánlású osztályzati sávba Magyarországot, a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az addigi “BB plusz”-ról egy fokozattal “BBB mínusz”-ra javítva. A Fitch magyar osztályzata a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.

Londoni elemzői várakozások szerint a Standard & Poor’s egyelőre valószínűleg nem követi a Fitch Ratings példáját.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik