Gazdaság

15 milliárd forintos amerikai autóipari beruházás indul Győrött

Az amerikai Dana vállalatcsoport 15 milliárd forintos új beruházást indít 2017 elején Győrött – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten sajtótájékoztatón. A beruházás 200 új munkahelyet hoz létre Győrött 2020-ig, a magyar kormány a beruházást 2,9 milliárd forinttal támogatja.

Robert Pyle, a Dana Light Vehicle Driveline Technologies elnöke a sajtótájékozatón elmondta: a Dana vállalatcsoport az új üzleti programjai támogatása érdekében egy csúcstechnológiát képviselő gyárat hoz létre Európában.

A SpicerR fogaskerékgyártó üzemet Magyarországon, Győrben hozzák létre, és a Dana cégcsoport globális vevőinek regionális megrendeléseit elégíti majd ki. A 13 000 négyzetméteres gyártóegység a regionális vevők számára hozzáférést biztosít a Dana fejlett tervezési, mérnöki és gyártói szakértelméhez, amely támogatja a vevők beszerzéseit, és technológiai fejlesztéseit. Kifejtette: a tervek szerint az építkezés 2017 első negyedévében kezdődik.

Az új győri gyár ívelt kúpkerék hajtásegységeket állít majd elő. A Dana elemi fogaskerekeket és ívelt kúpkerék hajtásokat gyárt hagyományos hátsó hídház és merev tengelyekhez, valamint összkerék meghajtású rendszerekhez. A telephelyen a jövőben lehetőség nyílik teljes futóművek összeszerelésére is – tette hozzá a vállalatvezető.

Kiemelte: az új telephely a vállalat negyedik gyára lesz Győrben. A beruházás Magyarországon történő magvalósulásáról szóló döntésben jelentős szerepe volt a magyar kormány támogatásának, amely vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújt a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködése alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik