Gazdaság

Már nem függünk az orosz gáztól annyira

Mártha Imre  (mártha imre, invitel,)
Mártha Imre  (mártha imre, invitel,)

Az állami MVM korábbi vezetője, Mártha Imre szerint 10 százalékos rezsicsökkentés is jöhet, a paksi bővítést pedig el kellene tolni – olvasható az Index interjújában.

A beszélgetés legfontosabb pontjai:

  • A közhiedelem ellenére nem függ már számottevően Magyarország az orosz gáztól, a fogyasztás az elmúlt 10 évben megfeleződött, miközben bővültek a beszerzési források, új összekötő vezetékek épültek, a gázalapú áramtermelés összeesett, az európai piac likviditása pedig javult.
  • Emiatt szerinte nem tűnik jó üzleti döntésnek az E.On gáztárolóinak megvásárlása, azok töltöttsége folyamatosan alacsony. Hozzátette, a négy tárolóból kettő technikai problémákkal küzd, vagy be kell őket zárni, vagy jelentős összegért renoválni kell.
  • Emellett az állami ENKSZ létrehozása, a Mol-pakett 2011-es megvásárlása és a paksi bővítés idő előtti elkezdése is olyan intézkedések Mártha szerint, melyek megtérülése erősen kérdéses.
  • A paksi bővítést szerinte 3-5 évvel el kellene tolni, hogy tisztábban lássuk, merre halad a piac.
    Hozzátette, meg kellene várni Paks I. leállását, és csak utána behozni Paks II.-t, a párhuzamos működés komoly többletköltségeket jelentene.
  • Ha ugyanennyi pénzből – nagyjából 3 milliárd euróból – a megújulókra költünk, akkor kijött volna egy kis magyar Energiewende is.
  • A szakember jó befektetések között említette meg a Főgáz, az Elmű és az Émász részesedések megvásárlását.
  • A megújulók kapcsán elmondta, idehaza a geotermiában és a napelemekben várható még érdemi fejlődés, a biomassza erőművi kör már nem nagyon fog bővülni, a szélenergiában pedig nincs jelentős további potenciál, és aránytalanul drága az egyenetlen termelés kiszabályozása.
  • Elmondta, most lehet tere a lakossági rezsicsökkentésnek, elképzelhető egy 10 százalékos rezsicsökkentés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik