Gazdaság

Fordulat a magyar használtautó-piacon

használtautó (autópiac, használtautó, )
használtautó (autópiac, használtautó, )

A Használtautó.hu autós portál adatai szerint fordulat állt be a használtautó-piacon: idén augusztusban először fordult elő, hogy többen keresték a benzines járműveket, mint a dízelmotorosokat.

A portál közleménye szerint míg 2013 elején még majdnem kétharmad-egyharmad arányban kerestek dízeles, illetve benzines személyautókat a potenciális vevők, idén augusztusban a keresések 49,2 százaléka benzines, míg 48,7 százaléka dízelmotorra vonatkozott.

Az elmúlt 5-6 év sok autótulajdonost ébresztett rá arra, hogy a mai dízelmotorok a magasabb szervizköltségeik miatt nem feltétlenül gazdaságosabbak a hagyományos benzineseknél – magyarázza Fodor László, a portál szakértője. Az elmúlt években rengeteg ellenőrizhetetlen előéletű, a valóságban akár több százezer kilométert is lefutott dízeles autó került az országba. Ezek új tulajdonosai sok esetben már megtapasztalhatták a saját pénztárcájukon, hogy milyen váratlan költségekkel járhat egy korszerű dízelrendszer felújítása.

A portál adatai szerint a forgalomba helyezett új autók között a benzines autók mindig is többségben voltak, ám a dízelautók aránya itt is folyamatos csökkenést mutat: míg 2013-ban még a forgalomba hozott új autók 46 százalékát képviselték, tavaly év végére ez az érték 42 százalékra csökkent a piac növekedése mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik