Gazdaság

Az italautomaták NAV-os bekötése extraprofitot hozhat Garancsinak

Az online kasszarendszer üzemeltetése mellett januártól újabb zsíros falat néz ki az adattovábbítással foglalkozó cégeknek, köztük feltehetően az Orbán Viktor barátjaként is ismert Garancsi István 90 százalékos tulajdonában lévő Mobil Adat Kft-nek is. Ekkortól kötik be a NAV-hoz online az étel– és italárusító automatákat is. A cél a piac kifehérítése.

Mint írtuk, maga az Automata Felügyeleti Egység (aminek ára 100-150 ezer forint) nem fog pénzbe kerülni az automaták üzemeltetőinek, mert a korábbi regisztrációs díjukat (mintegy 30 ezer forint) betudják, és a többi költséget pedig átvállalja az állam. Viszont havi maximum 5000 forintot kell majd fizetniük az adattovábbítási pályázaton nyertes cégeknek – írta a Népszabadság.

Akkor, amikor az online kasszákra előírt havi 1500 forint (PC-s kasszáknál 2500 forint) is már luxusprofitot jelent az adattovábbítással megbízott cégeknek. A Mobil Adat Kft. például 450 millió forint nyereséget ért el tavaly, amelynek nagyobb részét kivették a tulajdonosok osztalékként – Garancsi István 378 millió forintot kaszált ebből.

A lap szerint kisebb cégeknek esélyük sincs, hogy a minisztérium által előírt pályázaton nyerjenek, mert a feltételek (pl. egymilliárd forintos felelősségbiztosítás) kizárják ezt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik