Gazdaság

Az OTP nagyot ment augusztusban, hozta a sztorit a BÉT-re

GazdaságTV
GazdaságTV

2016. 09. 02. 12:29

A nyár utolsó hónapja sem volt eseménytelen, túl vagyunk a gyorsjelentéseken. A négy blue chip közül az OTP volt a sztár, 7%-ot emelkedett a részvények értéke. Stefán Krisztiánnal, a Raiffeisen Bank üzletkötőjével beszélgettünk a Bank Centerben, hogy mi áll a folyamat mögött.

Stefán Krisztián, a Raiffeisen Bank üzletkötője:

Augusztus hónap abszolút sztárja az OTP volt, amely a banki stressztesztek után némi profitrealizáláson ment keresztül. 6500 forint körüli árszintig esett az árfolyam, azonban sorra jöttek különböző elemzőházaktól a vételi ajánlások, célár emelések, amelyek meg is tették a jótékony hatásukat és 7000 forint feletti szintre mentünk. Persze a nemzetközi hangulat és a pozitív feltörekvő piaci hangulat is kellett ehhez a szép teljesítményhez.

A feltételek a további erősödéshez abszolút adottak. Ha egy picit a számok mögé is nézünk, akkor azt láthatjuk, hogy a hitelportfóliókban több éves fordulat látszik történni. Nőtt a magyarországi teljesítő hitelállomány, amely rendkívül kedvező folyamat – ez is a kiváltó oka ennek a pozitív árfolyam-reakciónak véleményem szerint. A kamatmarzsok csökkenése talán már elérhette az idei mélypontját, amely mindenféleképpen egy pozitív és stabilabb képet ad a jövővel kapcsolatosan.

Ami szintén nagyon fontos, hogy a hitelportfólió minősége is rendkívüli mértékben javult, a nemteljesítő hitelek aránya csökkent. Ez által a céltartalékolás is jelentősen tudott csökkenni. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a bank tőkeellátottsága rendkívül jó. Ez további spekulációt ad arra, hogy esetlegesen nagyobb osztalékfizetés jön, vagy akár saját részvényvásárlás, amely mind pozitív árfolyamreakciót eredményezhet. Azonban azt sem szabad és nem is lehet kizárni, hogy további akvizícióra kerülhet sor az OTP részéről a jövőben.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERKELEY, CA - FEBRUARY 1: A "Make America Great Again'' hat is burnt on the UC Berkeley campus during a protest on February 1, 2017 in Berkeley, California. A speech by controversial Breitbart writer Milo Yiannopoulos, who was scheduled to speak at the university, was cancelled after protesters and police engaged in violent skirmishes.   Elijah Nouvelage/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.