elektromos autó (Array)
Gazdaság

500 e-töltőállomás épülhet – a kisvárosokba is juthat belőlük

24.hu
24.hu

2016. 09. 01. 09:12

Korábban a témában:

A közelmúltban az önkormányzatoknak bejelentett pályázatával ezer új töltőhely (500 töltőállomás) létrehozását célozza a kormány. Az 1,25 milliárd forintos pályázat azonban csak a kezdet, a közeljövőben újabb állami kiírás várható, melynek részletei és időzítése még nem publikus – írta az NRGreport.

Ami várható, hogy a jövőben jóval átgondoltabban zajlik majd a töltőállomások telepítése – a kormány azt ígéri, hogy Magyarország folyamatosan autózható lesz elektromos járművekkel is. Ma ugyanis nem az: az eddig telepített töltőpontok közül több elhelyezése nem megfelelő, számos töltő nem nyilvánosan hozzáférhető, az alkalmazott technológia pedig elavult. Éppen ezért ezentúl csak alapos felmérést követően kerülhet csak sor telepítésre, mondta a lapnak a Nemzetgazdasági Minisztérium. A közelmúltban az önkormányzatoknak bejelentett pályázat részben ezt a célt szolgálja: a töltőpontot működtetőknek/tulajdonosoknak információt kell gyűjteniük a használatról, s az adatok szolgálnak majd távlati fejlesztések alapjául.

Hol mennyi e-töltő épülhet?

A pályázat szerint az 500 új támogatott töltőállomás így oszlana el:

  • 15 000 és 19 999 fő között településenként maximum 2 db (30 település, 60 töltő)
  • 20 000 és 49 999 fő között maximum 3 db (45 település, 135 töltő)
  • 50 000 és 99 999 fő között maximum 5 db (23 település, 115 töltő)
  • 100 000 fő fölött maximum 10 db (14 település, 140 töltő)
  • Budapest 50 db töltő

Régiós lebontásban egyelőre nincsenek célszámok.

Külön fővárosi program is indul

Jóváhagyta a Fővárosi Közgyűlés szerdán azt a megállapodást a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, amely az elektromos gépjármű töltőhálózati infrastruktúra kialakítására vonatkozik – számolt be az MTI.

Mint az elfogadott előterjesztésben olvasható, a fővárosi önkormányzat a kerületekkel összhangban létre kívánja hozni az elektromos gépjármű töltőhálózati infrastruktúrát. Ehhez biztosítja a töltőállomások helyét és a hozzájuk tartozó parkolóhelyeket.

A megvalósításhoz a főváros, illetve a kerületek a helyszínek biztosításával, a kormány pedig céltámogatással járul hozzá.

A hálózat a főváros szándékai szerint 1100 töltőpontból állna, ebből 100 gyorstöltő lenne. A töltőpontok egy része közterületen lenne, de lennének nem nyilvános hozzáférésűek is, például telephelyeken.

A kiépítést a rendelkezésre álló források függvényében a főváros legkésőbb 2018. december 31-ig szándékozik megvalósítani. A koncepció kidolgozása után lehet majd a részleteket tartalmazó támogatási szerződést megkötni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BUDAPEST, HUNGARY - JULY 24: Katinka Hosszu reacts during the Women's 200IM final on day eleven of the FINA World Championships at the Duna Arena on July 24, 2017 in Budapest, Hungary. (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.