Gazdaság

Uniós fejlesztések nélkül 20 százalékkal csökkentek a beruházások

unios-tamogatas(210x140).jpg (Array)
unios-tamogatas(210x140).jpg (Array)

A beruházások volumene 20,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól a második negyedévben, az első negyedévi 12,6 százalékos visszaeséssel együtt az év első felében 17,8 százalékkal kevesebb beruházás valósult meg – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az általános visszaesésen belül azonban a feldolgozóiparban 11,1 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző négy negyedévi csökkenés után.

A csökkenést – az előző negyedévhez hasonlóan – az európai uniós forrásból finanszírozott fejlesztések befejeződése okozta, ami a költségvetési szervek beruházásait érintette a legnagyobb mértékben – tette hozzá a jelentés.

Az előző negyedévhez hasonlóan a gépberuházások gyakorlatilag az egy évvel korábbi szinten stabilizálódtak – 0,1 százalékkal estek vissza -, elmélyült viszont az épületberuházások hanyatlása: az első negyedévi 24,4 százalékos csökkenés után 36,8 százalékkal maradtak el a tavalyi második negyedévtől.

Az NGM közleménye szerint átmeneti a beruházások megtorpanása. A második negyedévben már lendületet vettek az új ciklus kifizetései is és várakozás szerint további bővülés lesz nagyvállalati vonalon az év hátralévő részében, írták.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik