Gazdaság

Opten: 160 ezerre nőtt az építőiparban alkalmazottak száma

Az építőipari termelés csökkenése ellenére pozitív irányba fordult az ágazat, júniusban a szerződésállomány évek óta először elkezdett növekedni, miközben júliusban egy százalékkal, 160 ezerre bővült az ágazatban dolgozó alkalmazottak száma az egy évvel korábbihoz képest – közölte az Opten céginformációs szolgáltató szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint 2016 júliusában 225 céget alapítottak és 463 céget töröltek az ágazatban. A magas cégtörlési szám részben a konszolidáció eredménye, ugyanakkor az építőipar még mindig az egyik legfertőzöttebb ágazat. További problémát jelent, hogy a megszüntetéshez vezető eljárások között még mindig 40 százalék körül van a felszámolások aránya, míg a többi szektorban 25-30 százalék körüli értékekkel lehet találkozni – áll a tájékoztatásban.

A közlemény szerint vélhetően 2017 elejéig megáll az építőipar esése, és a termelési volumenek is növekedési pályára állhatnak majd, de nem szabad megfeledkezni az építőipar egyik legnagyobb problémájáról, a munkaerőhiányról, amire úgy tűnik még nincs megnyugtató megoldás.

Az cég szerint az elmúlt évek nehézségeit megrendelési oldalról elsősorban a központi beruházások visszaesése okozta, a szektor szerződésállománya gyakorlatilag 2014 óta folyamatosan csökkent 2016 nyaráig, de most úgy tűnik, a gazdasági fejlődés és a lakástámogatási programok lassan ellensúlyozni tudják az infrastruktúra-fejlesztések csökkenését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik