Gazdaság

A Financial Times szerint Orbán Viktor bírálja a leghangosabban az EU-t, de nincs egyedül

24.hu
24.hu

2016. 08. 30. 13:13

A londoni gazdasági napilap online felületén megjelent írás szerzői felidézik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az idei tusnádfürdői találkozón megállapította: az EU elveszítette globális szerepét és regionális tényezővé vált, amely képtelen megvédeni saját polgárait és külső határait.

A Financial Times írása szerint a 2004 óta uniós taggá vált egykori kommunista országok vezetői közül Orbán Viktor bírálja a leghangosabban az EU-t, de nincs egyedül.

Várható lenne, hogy ezek az országok, amelyek évente eurómilliárdokat kapnak az EU-tól, és gazdasági növekedésük hajtóereje a hozzáférés az unió egységes piacához, Brüsszel lelkes biztatói legyenek, ám egyesek közülük nem azok. Nyugat-európai és brüsszeli illetékesek attól tartanak, hogy Magyarország és Lengyelország – amelyeket egyaránt a politikai és a médiaszabadság aláásásának vádja ért – az EU fennhatóságának meggyengítésére használhatja fel a jelenlegi helyzetet, és az európai értékekről alkotott saját, konzervatívabb elképzeléseit tolja előtérbe.

A magyar miniszterelnök harcias beszédmódja – amelyhez Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke is csatlakozik – még a többi visegrádi országot és szövetségeseiket is megdöbbentette – áll a cikkben. A Financial Times idéz egy vezető beosztású szlovák illetékest, aki szerint Magyarország és Lengyelország “egyre inkább radikalizálódik”. A név nélkül idézett szlovák tisztségviselő szerint Visegrád nagyon hasznos fórum, de “mind nagyobb távolságot kell tartanunk Budapesttől és Varsótól, amelyek retorikája nem igazán hasznos”.

A Financial Times kitér a kvótareferendumra is, megállapítva, hogy az uniós kvótaelképzelés mára “gyakorlatilag kimúlt”, és így a népszavazási kérdés is okafogyottnak tűnik, ám a referendum alkalmat teremtett egy “virulens migránsellenes – és ennek kiterjesztéseként EU-ellenes – plakátkampányra” Magyarországon.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.