Gazdaság

Szijjártó ezt várná Mol-Ina-ügyben a horvátoktól

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Dubrovniki Fórum alkalmával kétoldalú megbeszélést folytatott Tomislav Panenic horvát gazdasági miniszterrel, akivel egyebek mellett a Mol-INA-ügyről is egyeztetett.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében kifejtették: a találkozón Szijjártó Péter megerősítette, hogy Magyarország

az elmérgesedett vita helyett az együttműködésben érdekelt,

ehhez azonban arra van szükség, hogy a Mol INA-val kapcsolatos

ésszerű, üzletszerű és logikus döntéseit horvát oldalról ne akadályozzák.

Mint írták, a horvát miniszter megerősítette kormánya elkötelezettségét az LNG-terminál megépítése mellett.

Elvárjuk Horvátországtól, hogy kétoldalú és európai kötelezettségeinek megfelelően minél előbb tegye lehetővé a kétirányú gázforgalmazást a horvát-magyar gázvezeték-összeköttetésen – idézi a közlemény Szijjártó Pétert.

A Dubrovniki Fórum nemzetközi konferenciát először 2006-ban rendezték meg állam- és kormányfők részvételével. A házigazda Horvátország akkoriban kezdte meg csatlakozási tárgyalásait az Európai Unióval, amelynek 2013 óta a tagja.

Az idei konferencia mottója Európa megerősítése, különös tekintettel a kontinens északi és déli térségei közötti együttműködésre. A nemzetközi konferencián Magyarország, Szlovénia, Litvánia és Bulgária köztársasági elnöke is részt vett, Csehország, Szlovákia, Románia, Ausztria és Észtország pedig miniszteri szinten képviseltette magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik