Gazdaság

Dinnye siker, jóember!

Sikeres volt a dinnyefogyasztást népszerűsítő program, 70 ezer fogyasztót értek el közvetlenül az egy hónapig tartó promóció során – mondta Lipcsey György, az Agrármarketing Centrum (AMC) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az AMC által közösen szervezett dinnye promóciós program záró sajtótájékoztatóján szerdán, Budapesten.

Hozzátette, az idei kampányhoz már hat kereskedelmi áruházlánc csatlakozott a tavalyi egy után. Hangsúlyozta, bár a kampány lezárult, szeptember közepéig még tart a dinnyeszezon.

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára elmondta, a jelentősebb természeti károk elkerülték idén a termőterületet, azonban a júliusi nagy csapadék és a túlkínálat gondot okozott, az enyhébb időjárás miatt visszaesett a kereslet. Kitért arra, hogy több mint 5500 hektáron termesztettek dinnyét az idén Magyarországon, ami 5-6 százalékkal haladja meg a tavalyi területet. Az idei termés mintegy 200 ezer tonna, ami átlagosnak mondható, míg az egy főre jutó éves dinnyefogyasztás 20 százalékkal, csaknem 15 kilogrammra nőtt 2011-hez, a nemzeti dinnyeprogram elindulásának évéhez képest- ismertette.

Fontos eredmény az államtitkár szerint, hogy a termelők és a kereskedők is egyre jobban felmérik a fogyasztói igényeket, nőtt a magszegény és a kisebb súlyú, valamint a sárgahúsú dinnye iránti kereslet itthon és külföldön is.

A szezon első felében kilogrammonként 50 forint plusz áfa körül alakultak a termelői árak, majd a túlkínálat miatt 17-20 forintra csökkent, főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – ismertette. A termelési önköltség kilogrammonként 18 forint körül van – tette hozzá. A fogyasztói árak a szezon elejét leszámítva kilogrammonként 80-140 forint körül alakultak, ami 10-15 forinttal alacsonyabb a tavalyi áraknál, ahogy az exportárak is 10-15 százalékkal voltak alacsonyabbak a 2015-ös árakhoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik