Gazdaság

Másfél hét alatt elviszik a kiadó lakásokat

lakaskulcs(210x140)(1).jpg (lakáskulcs)
lakaskulcs(210x140)(1).jpg (lakáskulcs)
  • Másfél hét alatt bérlőre találnak a kiadó lakások Budapesten és a nagyobb vidéki városokban.
  • A panellakások kelnek el a leghamarabb, átlagosan 8 nap alatt veszik ki ezeket, de a téglalakásoknál is elég 11 nap.
  • Idén az egyetemkezdés előtti időszakban 25 százalékkal nőtt a kereslet a bérelt lakások iránt, és tavalyhoz képest 61 százalékkal több lakást adtak ki éves összevetésben.
  • A felsőoktatási tanévkezdés miatt felpörgő bérleti piac a továbbiakban is élénk maradhat.

Az egyetemisták, főiskolások albérletszezonja a hajrájához ért, a felsőoktatási intézmények ugyanis a napokban teszik közzé, kinek jutott kollégiumi hely és kinek nem. Ez újabb élénkülést hoz a lassan két éve jelentős aktivitást mutató albérletpiacon. Az egyetemi és főiskolai start előtt, idén augusztusban az év többi hónapjához képest 25 százalékkal nőtt a kereslet a bérelt lakások iránt, szemben a tavaly augusztusban mért 20 százalékos növekedéssel.

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László összegzése szerint:

Idén nem csak a kereslet növekedett jelentős mértékben: a magánszemélyek január elejétől július végéig 61 százalékkal több lakást adtak ki mint egy évvel korábban.

Az ingatlanos portál legfrissebb adatai szerint a fővárosban és a megyeszékhelyeken a kiadó lakások igen gyorsan bérlőre találnak: átlagosan 11 nap alatt kiveszik ezeket az ingatlanokat. A leggyorsabban a panellakások mennek el, átlagosan 8 nap alatt érkezik bérlő, a téglalakásoknál pedig 11 nap kell ehhez. Bérbeadás előtt a leghosszabb ideig – átlagosan 12 napig – a kiadó szobákat hirdetik. A szakértő hozzátette:

A lakást keresőknek érdemes folyamatosan figyelniük a kínálatot, mivel a legjobb lakásokat akár néhány óra alatt kiadják a tulajdonosok. A kínálat bővülésének köszönhetően – az áremelkedés ellenére – megjelennek kiváló bérleti lehetőségek is a piacon, de ezeket szinte rögtön elkapkodják.

Az albérletpiac jövőjéről Balogh László azt mondta, a felsőoktatási tanévkezdés után is élénk maradhat a kiadó lakások iránti érdeklődés Budapesten és a nagyobb városokban, főként azokban, ahol munkaerőhiány alakult ki.

2005 és 2015 között a költözők körében a munkahely és az oktatás miatti lakhelyváltás aránya 14 százalékos volt, ami több mint a duplája a 2000-es évek elején mért aránynak – utalt a KSH legfrissebb lakáspiaci felmérésére a szakember.

Balogh László szerint az albérletek iránti élénk és fenntartható keresletet vetíti előre az a KSH-adat is, miszerint 2005 és 2015 között a költözések 28 százalékánál bérbe vett lakásba mentek a lakók, ami két és félszerese az 1993 és 2003 között mért 11 százalékos aránynak.

Mivel a munkalehetőségekben bővelkedő városokban – például Győrben, Kecskeméten, Debrecenben vagy Székesfehérváron – az országos átlaghoz képest drágábban lehet lakást vásárolni, ezért ezeken a helyeken sokaknak az albérlet marad az egyetlen megoldás – értékelte az adatokat az ingatlanos portál szakértője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik