Gazdaság

Ehető élelmiszer-csomagoláson dolgoznak amerikai kutatók

A műanyagból készült változatoknál hatékonyabban működő és fenntarthatóbb, ehető élelmiszer-csomagoláson dolgoznak amerikai kutatók, remélve, hogy a fejlesztés segít csökkenteni az élelmiszer- és műanyaghulladékok mennyiségét.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szakemberei által kifejlesztett csomagolóanyag kazein tejfehérjéből készült. Az Amerikai Kémiai Társaság pennsylvaniai találkozóján ismertetett eredmények szerint a tejalapú csomagolóanyag egyelőre nem nyújt nagy gasztronómiai élményt, de ízesíthető, valamint vitaminokkal, probiotikumokkal és egyéb tápanyagokkal is dúsítható.

A fejlesztők szerint a csomagolás külsejében hasonlít a műanyagváltozathoz, de akár ötszázszor jobban képes megvédeni az élelmiszert az oxigéntől, emellett biológiailag lebomló és fenntartható.

Az ENSZ adatai szerint mindeközben csaknem 800 millió ember fekszik le minden nap üres gyomorral. A probléma mára olyan súlyossá vált, hogy a világ vezetői tavaly a globális fejlődési célok közé vették az élelmiszer-hulladék mennyiségének felére csökkentését 2030-ig.

A most ismertetett újítás révén az amerikai szakemberek a műanyaghulladék mennyiségét is szeretnék visszaszorítani.

Már most is vannak a piacon keményítőből készült ehető csomagolóanyagok, ám ezek nem tudják olyan hatékonyan megóvni az élelmiszert az oxigéntől.

Az amerikai kutatók reményei szerint a kazeinből készült csomagolás három éven belül forgalomba kerülhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik