Businessman climbing money stairs, promotion concept
Gazdaság

A béremelést nem lehet megúszni

24.hu
24.hu

2016. 08. 18. 14:41

Korábban a témában:

A zöldpárt szerint ha az elmúlt években a kormány nem a statisztikák bűvölésével lett volna elfoglalva, és komolyan vette volna az alacsony bérek miatt felgyorsuló elvándorlást, valamint a képzett munkaerő egyre nagyobb hiányát, akkor a munkaerőpiacon kialakult válságot meg lehetett volna akadályozni.

Mára az elvándorlás megállíthatatlannak tűnik, a betöltetlen állások száma pedig tíz éves rekordot dönt, és százezres nagyságrendben hiányzik a munkaerő a gazdaságból.

Felszólítják ezért a kormányt, hogy ne külföldi munkaerő Magyarországra hívásában gondolkodjon, hanem haladéktalanul vegye napirendre az LMP 5 pontos akciótervét, mely átfogóan kezeli a munkaerő-piaci problémákat és valós megoldást jelent.

Az LMP szerint az olcsó külföldi munkaerő zsákutca, ezt a tervét a kormány sürgősen felejtse el, ehelyett a tömeges elvándorlás okait kell kezelni: béremelésre van szükség. Általános járulékcsökkentésre van szükség, de nem mindegy hogyan. Ahhoz, hogy a nettó bérek nőjenek, a munkavállalói járulék csökkentésére van szükség. De önmagában ez sem elég, az átlagbér szintjén és alatta szja-csökkentésnek kell következnie. Így pont azok a szakképzett rétegek keresnének jóval többet, akik most elvándorolnak. Adómentessé kellene tenni a minimálbért, ami a járulékcsökkentéssel együtt 30 százalékos nettó béremelést jelentene. A nettó minimálbér 23 ezer forinttal, az átlagbér 37 ezer forinttal nőne. A nettó minimálbér elérné a létminimumot. A közszférában is érdemi béremelésre van szükség, a tűzoltás már kevés.

Végül a zöldpárt szerint a hiányzó munkaerő pótlásához a közmunkásoknak szervezett felnőttképzésre és szakképzésre, valamint az alap-és szakképzés megerősítésére is szükség van.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.