Gazdaság

FT: az angliai magyarok a GDP 3,5 százalékát utalták haza 2015-ben

Ez a durva, nem a bevándorlás.

A Financial Times a Világbank adataira hivatkozva azt írja, hogy 2015-ben a brit munkavállalók a legmagasabb összeget Nigériába, Indiába és Pakisztánba küldték, ezek a több milliárd fontra rúgó összegek pedig nagyban hozzájárulnak a szegénynek számító országok fejlődéséhez is.

Indiába például 3,6 milliárd font érkezett tavaly a külföldön dolgozó munkavállalóktól, ami az ország GDP-jének 3,4 százaléka. Még nagyobb tételt jelent a hazautalás az olyan országok esetében, mint Banglades vagy Nepál, utóbbi esetében az éves nemzeti össztermék 29 százalékát utalták haza tavaly.

A tíz legjelentősebb célország között a negyedik Lengyelország, a tizedik pedig Magyarország, a cikk szerint a 2004-ben csatlakozott nyolc kelet-európai EU-tagállam esetében Németország után nagy-Britannia a hazautalt jövedelmek második legjelentősebb forrása.

A Világbank adatai szerint Magyarország a GDP nagyjából 3,5 százalékának megfelelő összeghez jutott a külföldön dolgozóktól 2015-ben.

FT 2

Emlékeztetőül: 2015-ben a naptárhatással és szezonálisan kiigazított adatok szerint a magyar GDP 2,9 százalékos bővülést ért el.

(Portfolio)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik