Miskolc, 2015. január 7.
Bevásárlókocsik egy Tesco áruház parkolójában a miskolci Szentpéteri kapuban 2015. január 7-én. A Magyar Nemzet értesülése szerint a magyarországi Tesco áruházlánc veszteséges üzleteinek bezárását tervezi.
MTI Fotó: Vajda János
Gazdaság

Hárommilliárd forint adót vitt Svájcba a magyar Tesco

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 08. 16. 06:22

Tavaly ennyit spórolt meg a magyar költségvetésbe fizetendő közterheiből.

A nyilvános mérlegadatok szerint a multilánc mintegy 160 milliárd forintnyi bevétele után nem itthon, hanem Svájcban rótta le az adót – tudta meg a Magyar Idők. A lap figyelmét a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) hívta fel arra, hogy elérte a 160 milliárd forintot a Tesco Svájcban fenntartott fióktelepéhez kihelyezett készpénzállománya.

Azt a gyakorlat szerint a hazai szállítók hitelezik meg kamatmentesen a vállalatnak. Az ebből származó pénzügyi eredmény 16,6 milliárd forint volt, amely után a multinacionális társaság 1,5 százaléknyi nyereségadót fizetett Svájcban, a magyarországi 19 százalékos közteher helyett. Az ebből származó adómegtakarítás hazánkban elérte a hárommilliárd forintot 2015-ben.

A szakszervezet vezetője a Magyar Időknek azt mondta, hogy a Tesco eredményessége jelentősen javult tavaly, a vállalat 13,2 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta 2015-öt, ebből a fizikai dolgozóknál végrehajtott béremelés kevesebb mint 2,5 milliárd forintba került. Bubenkó Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy a Tescónál évek óta tart az elvándorlás, a teljes munkaidős dolgozói állomány öt év alatt 4500 fővel csökkent úgy, hogy az áruházlánc eladásai folyamatosan nőttek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. július 4.
A Fõvárosi Kéményseprõipari Kft. (FÕKÉTÜSZ) kéményseprõje egy csepeli házban a kondenzációs gázkazánt és annak égéstermék-elvezetõ csövét ellenõrizi és fotózza a Fenyves úton 2016. július 4-én. A kötelezõ kéményellenõrzés és -tisztítás július 1-jétõl ingyenes és magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatósághoz (OKF) került. Korábban a kéményseprés már olyan drága volt, hogy sokakat ez riasztott el a rendszeres ellenõrzés megrendelésétõl.
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.