Gazdaság

Adóemelés jön januártól a benzinkutakon

tankolas(210x140).jpg (Array)
tankolas(210x140).jpg (Array)

A parlament az eddig a jövedéki adóban nem használt sávos adómértéket vezetett be 2017 januárjától – írta a Napi.hu. A változás lényege, hogy amennyiben az olajár 50 dollár alatt lesz, akkor a benzin literenkénti adója öt, a gázolajé tíz forinttal emelkedik. Ez pedig azt jelenti, hogy a határidős jegyzések alapján januártól adóemelés jöhet a kutakon.

Az automatikus – olajárhoz kötött – adóemelést/csökkentést a kormány azért építette be az adótörvényekbe, hogy csökkenő olajár mellett is szinten tartsa a költségvetés jövedékiadó-bevételeit.

Jelenleg a Brent ára hordónként 47,2 dollár környékén áll – az elmúlt napokban kapaszkodott fel 42 dollárról. Vagyis ha most lépnénének életbe az adótörvények, akkor borítékolható lenne az adóemelés.

A határidős ügyleteteket nézve a piaci árazások alapján a Brent árfolyam egészen 2017 júniusáig 50 dollár alatt marad (2017 júliusi szállítással lehet venni most Brent olajat 50,13 dollárért).

Így a határidős ügyletek árazása alapján borítékolható, hogy januárban a benzin jövedéki adója 5, a gázolaj 10 forinttal emelkedik literenként, és nagyjából októberig marad is a megemelt adó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik