Gazdaság

Egyre nagyobb hiány van munkáskézből Győr környékén

Eljutottunk odáig, hogy a cégek további terjeszkedésének gátat szab a munkaerőhiány – jelentette ki a győri és környékbeli fémipari vállalatokat tömörítő Professio klaszter vezetője, Horváth Szabolcs a Népszabadságnak. A lap hétfői számában arról számol be, hogy Győr környékén szinte lehetetlen munkásokat találni, ami már akadályozza az ipari vállalkozások fejlődését akadályozza.

Korábban a képzésben látták a kiutat – mondta Horváth –, de ma már nincs képezni, hiszen segéd- vagy betanított munkást sem találnak. A helyzetet súlyosbítja, hogy a környékről már nem csak Ausztriába, hanem Pozsonyba is csábítják a munkaerőt, Szlovákiában ugyanis magasabbak a bérek.

A megoldás összetett: már nem elég csak béremelést adni, illetve munkásszállót, bérlakást kínálni az ország szegényebb vidékeiről Nyugat-Magyarországra hívott embereknek, hanem egyfajta életpályát kell kínálni. Emellett a munkásokat részben kiváltó technológiai fejlesztésben is kell gondolkodni, ennek hiányában lényegében be is lehet zárni a gyárakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik