AppleMark
Gazdaság

OKSZ: a vasárnapi szabályok szigorítása a kisboltokat teheti tönkre

24.hu
24.hu

2016. 08. 11. 11:27

Korábban a témában:

A kormány helyesen döntött akkor, amikor áprilisban változatlan formában állította vissza a vasárnapi boltzár eltörlésekor a korábbi szabályokat – írja közleményében az Országos Kereskedelmi Szövetség.

Ősszel változás jöhet

Mint ismert, a Fidesz frakcióvezetője, Kósa Lajos hétfőn bejelentette: az őszi ülésszakban a parlament elé terjesztik a kiskereskedelmi munkavégzésre vonatkozó szabályozást.

Kósa közölte: többféle javaslat van, az egyik szerint például egy munkavállalót csak évi hat alkalommal lehetne vasárnapi munkavégzésre kötelezni. Szabályt hoznának a szombati munkavégzésről is, hogy „a kereskedelmi dolgozóknak ne töredezzen szét a hétvégi munkarendjük”.

A szocialisták úgy fordították le a tervezett változtatásokat, hogy a kormánypárt ismét bezárásra kényszerítené a boltokat. Kósa erre szerdán reagált, mondván, nem lesz újra vasárnapi boltzár, és a Fidesz csak jogilag akarja rendezni a helyzetet.

A boltok zöme egyébként nem tart nyitva vasárnap

Mint a kereskedelmi szövetség is hangsúlyozta: vasárnap nyitva tartani nem kötelező. A 140 ezer boltból, áruházból egyébként becslések szerint csak mintegy 40 ezer tart nyitva ezen a napon, a többi értékesítőhely lehúzza a redőnyt a hét utolsó napján.

Hatalmas gond a munkaerőhiány

Az OKSZ szerint természetesen nem vitatható az alkalmazottak életkörülményeinek javítására irányuló szándék, de kérdéses, ez milyen módon és keretek között érhető el. Jelenleg a legfontosabb feladatnak a munkaerőhiány enyhítését tartják.

S mint hangsúlyozták, ebben a döntő az alapbér, nem pedig a vasárnapi munkavégzés, hiszen a kiskereskedelem egészét nézve nem is dolgozik mindenki vasárnap, ráadásul a nyomasztó munkaerőhiányban nem is található szabad munkaerő.

Vasárnapipótlék-emelés

Ellentmondásos az is, hogy miért csak a boltokban, áruházakban kell megbecsülni a vasárnapi munkavégzést, a nemzetgazdaság sok más területén (például a vendéglátásban, a feldolgozóiparban, építőiparban) miért nem – veti fel az OKSZ.

Az elmúlt napokban felvetett különböző pótlékemelési javaslatok kivétel nélkül jelentős költségnövekedést jelentenek szerintük. A vasárnapi pótlék emelése, akár 100 százalékra, akár sávos rendben, több tízmilliárd forint többletkiadást okozhat a kiskereskedelem vasárnap nyitva tartó  üzleteiben.

A kötelező szabad vasárnapok számának emelése ugyancsak sok pénzbe kerül, hiszen több alkalmazottat igényel (jelenleg egy szabad vasárnap megadása kötelező).

A kisboltok látnák kárát

Az OKSZ kiemelte: feszültség forrása, hogy óriásiak a bérkülönbségek a kereskedelemben, ami eleve megszűr bármilyen változást. Lesznek olyan boltok, akik elbírják a nagyobb terhet, továbbá olyanok is, akik nem.

Az esetleges szigorítások pénzügyi terhétől függően több ezer kisbolt is lehúzhatja a redőnyt vasárnap, szélsőséges esetben igencsak sokan – borítékolták.

Kétélű fegyver

A vasárnapi pótlék emelése azért is kétélű fegyver, mivel a Kúria korábbi állásfoglalása szerint a bevásárlóközpontokban tevékenykedő kiskereskedelmi egységekben – rendeltetésük miatt – nem is kötelező a vasárnapi pótlék, ugyanúgy, mint ahogyan a vendéglátóhelyeken sem – hívta fel a figyelmet az OKSZ.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MALAGA, SPAIN - MAY 21: Head Coach, Zinedine Zidane of Real Madrid celebrates their championship with his players after the La Liga final match between Malaga and Real Madrid at La Rosaleda Stadium on May 21, 2017 in Malaga, Spain. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.