Gazdaság

OKSZ: a vasárnapi szabályok szigorítása a kisboltokat teheti tönkre

A kormány helyesen döntött akkor, amikor áprilisban változatlan formában állította vissza a vasárnapi boltzár eltörlésekor a korábbi szabályokat – írja közleményében az Országos Kereskedelmi Szövetség.

Ősszel változás jöhet

Mint ismert, a Fidesz frakcióvezetője, Kósa Lajos hétfőn bejelentette: az őszi ülésszakban a parlament elé terjesztik a kiskereskedelmi munkavégzésre vonatkozó szabályozást.

Kósa közölte: többféle javaslat van, az egyik szerint például egy munkavállalót csak évi hat alkalommal lehetne vasárnapi munkavégzésre kötelezni. Szabályt hoznának a szombati munkavégzésről is, hogy „a kereskedelmi dolgozóknak ne töredezzen szét a hétvégi munkarendjük”.

A szocialisták úgy fordították le a tervezett változtatásokat, hogy a kormánypárt ismét bezárásra kényszerítené a boltokat. Kósa erre szerdán reagált, mondván, nem lesz újra vasárnapi boltzár, és a Fidesz csak jogilag akarja rendezni a helyzetet.

A boltok zöme egyébként nem tart nyitva vasárnap

Mint a kereskedelmi szövetség is hangsúlyozta: vasárnap nyitva tartani nem kötelező. A 140 ezer boltból, áruházból egyébként becslések szerint csak mintegy 40 ezer tart nyitva ezen a napon, a többi értékesítőhely lehúzza a redőnyt a hét utolsó napján.

Hatalmas gond a munkaerőhiány

Az OKSZ szerint természetesen nem vitatható az alkalmazottak életkörülményeinek javítására irányuló szándék, de kérdéses, ez milyen módon és keretek között érhető el. Jelenleg a legfontosabb feladatnak a munkaerőhiány enyhítését tartják.

S mint hangsúlyozták, ebben a döntő az alapbér, nem pedig a vasárnapi munkavégzés, hiszen a kiskereskedelem egészét nézve nem is dolgozik mindenki vasárnap, ráadásul a nyomasztó munkaerőhiányban nem is található szabad munkaerő.

Vasárnapipótlék-emelés

Ellentmondásos az is, hogy miért csak a boltokban, áruházakban kell megbecsülni a vasárnapi munkavégzést, a nemzetgazdaság sok más területén (például a vendéglátásban, a feldolgozóiparban, építőiparban) miért nem – veti fel az OKSZ.

Az elmúlt napokban felvetett különböző pótlékemelési javaslatok kivétel nélkül jelentős költségnövekedést jelentenek szerintük. A vasárnapi pótlék emelése, akár 100 százalékra, akár sávos rendben, több tízmilliárd forint többletkiadást okozhat a kiskereskedelem vasárnap nyitva tartó  üzleteiben.

A kötelező szabad vasárnapok számának emelése ugyancsak sok pénzbe kerül, hiszen több alkalmazottat igényel (jelenleg egy szabad vasárnap megadása kötelező).

A kisboltok látnák kárát

Az OKSZ kiemelte: feszültség forrása, hogy óriásiak a bérkülönbségek a kereskedelemben, ami eleve megszűr bármilyen változást. Lesznek olyan boltok, akik elbírják a nagyobb terhet, továbbá olyanok is, akik nem.

Az esetleges szigorítások pénzügyi terhétől függően több ezer kisbolt is lehúzhatja a redőnyt vasárnap, szélsőséges esetben igencsak sokan – borítékolták.

Kétélű fegyver

A vasárnapi pótlék emelése azért is kétélű fegyver, mivel a Kúria korábbi állásfoglalása szerint a bevásárlóközpontokban tevékenykedő kiskereskedelmi egységekben – rendeltetésük miatt – nem is kötelező a vasárnapi pótlék, ugyanúgy, mint ahogyan a vendéglátóhelyeken sem – hívta fel a figyelmet az OKSZ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik