Gazdaság

A nyelvtudás csak egyes szakmákban igazán kifizetődő

Több fizetéssel járhat a nyelvtudás, de vajon mennyit jelent ez az egyes szakmákban? Ezt a kérdést vizsgálta a Mennyitkeresel.hu.

Elemzésük szerint az egyes szakmákban igen eltérő eredménye lehet annak, ha fejlesztjük nyelvtudásunkat. Általánosságban elmondható, hogy minden szektorban magasabb fizetést lehet elérni az olyan állásokban, ahol szükség van nyelvtudásra. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy milyen szakterületről van szó.

nyelvtudás

Mitől függ tehát, hogy mennyi pluszt jelent a nyelvtudás? Ahol a munkáltatónak nem kifejezetten érdeke, hogy a beosztottjai beszéljenek idegen nyelvet, ott ennek jutalmazása sem nagyon várható (pl. egészségügy, vagy adminisztráció). Egy adott szektoron belül azonban sokféle munkakör van, ezt illusztrálja a kiskereskedelemben és építőiparban tapasztalható jelenség: hiába nincs szükség általában a nyelvtudásra, azon a néhány helyen, ahol magas szintű nyelvismeretet várnak el, ott azt meg is fizetik.

Ahol nagyon díjazzák

Feltűnően nagy hatása van a felsőfokú nyelvtudásnak a bankszektorban: az egyébként is kiemelkedő fizetések akár meg is duplázódhatnak, ha a munkavállaló olyan állásba kerül, ahol elvárt ez a tudás. Az informatikában és a nemzetközi szolgáltatóközpontokban (SSC) dolgozók is jól járnak, ha van megfelelő nyelvismeretük. A vendéglátásra vonatkozó adatok meglepőek lehetnek, de árnyalja a képet, hogy itt a hivatalos bruttó fizetéseket vettük csak figyelembe, a borravaló nem szerepel ebben a kimutatásban.

Nem csak az számít azonban, hogy mennyire fizetik meg a nyelvtudást, hanem az is, hogy az adott szektorban hány állás várja a nyelveket beszélő munkatársakat. Az SSC-kben betölthető munkakörök szinte kizárólag nyelvtudáshoz kötöttek, de az állások nagy részében szükséges legalább középfokú nyelvismeret az informatikában, a logisztikában és a vendéglátásban is.

A bankszektorban, nagykereskedelemben, pénzügyeseknél az állások felében kívánják meg a munkáltatók a közép- vagy felsőfokú nyelvtudást. Az adminisztrációs munkakörökben, az építőiparban és az egészségügyben pedig – nem meglepő módon – az átlagnál kisebb mértékben szükséges a nyelvismeret.

nyelvtudás2

(További részletek a www.mennyitkeresel.hu oldalon.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik