Gazdaság

Cigiszünet a munkahelyeken: hányszor lehet rágyújtani?

dohanyzas(210x140)(4).jpg (dohányzás, )
dohanyzas(210x140)(4).jpg (dohányzás, )

Gyakran hallani, hogy míg a nem dohányzók folyamatosan dolgoznak, addig kollégáik óránként tartanak egy-egy 10 perces cigiszünetet. Megteheti ezt vajon a munkaideje terhére? Ezt vizsgálta az Adózóna.hu munkajogász szakértője. A legfontosabb kérdések:

  • A munkáltató köteles dohányzásra kijelölt helyet biztosítani a munkahelyen vagy megtilthatja a dohányzást a munkahely teljes területén?
  • Ha a munkáltatónál teljes dohányzási tilalom van hatályban, a munkavállalók kimehetnek az utcára – a bejárattól 5 méterre – rágyújtani?

A kiindulópont az, hogy a Munka Törvénykönyvében nincs a dohányzás céljából biztosított szünetre rendelkezés. Ebből az következik, hogy a munkavállaló dohányzás céljából nem szakíthatja meg jogszerűen a munkavégzését.Ez alól a főszabály alól létezik két kivétel azokon a munkahelyeken, ahol nincs dohányzási tilalom. Az egyik a munkaközi szünet, melynek időtartama alatt nincs akadálya a dohányzásnak, a nem dohányzók védelmére vonatkozó szabályok betartása mellett. A másik pedig, hogy a munkáltató engedélye alapján ésszerű korlátok között meg lehet szakítani a munkavégzést.

Ha részletesebben is kíváncsi, hol, hányszor, mennyi ideig lehet dohányozni a munkahelyeken, kattintson

Ajánlott videó

Olvasói sztorik