Gazdaság

Még nem tudni, mennyi bor terem idén

Még nem tudni, hogy országosan mennyi bor terem, de egyelőre úgy tűnik, hogy nagyon változatos lesz az idei szüret eredménye az egyes borvidékeken, amelyeket az időjárási viszontagságok eltérően érintettek - nyilatkozta a Világgazdaság hétfői számában Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke.

A HNT elnöke a lapnak elmondta: a szőlő összességében jól telelt át, ám április végén a fagy elsősorban a soproni borvidéken, valamint Hajós, Izsák és a Balaton környékén okozott számottevő károkat. A túlzottan csapadékos nyár főleg a Dunántúlt és a Balaton térségét érintette. A július végén jelentkező szokatlanul durva viharok, jégesők szigetszerűen csaptak le. Különösen súlyos problémákat okozott a jég például Badacsony, valamint Balatonfüred, Csopak térségében és a somlói borvidéken, míg a legsúlyosabb veszteség Lesencetomaj térségét érte.

Légli Ottó szerint bár az évjárat minősége még lehet jó, a mennyiség kérdése azért fontos, mert a borászat a közelmúltban nehéz éveket is megélt: a minőségre nem volt panasz, de sok esetben nem lehetett érdemben kiváltani az importot. 2012-ben a szokásoshoz képest csaknem egymillió hektoliternyi volt a kiesés, tavaly viszont kielégítő évet zárhattak a borászok, a megközelítőleg 3 millió hektoliter bor mennyiségében és minőségében is jónak volt mondható – hangsúlyozta a HNT elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik