Gazdaság

Megdöbbentő tények a riói olimpiáról

Helyi idő szerint pénteken kezdődött meg a XXXI. nyári olimpiai játékok Rio de Janeiróban. Az esemény kapcsán a Bankmonitor.hu összegyűjtötte azokat az érdekességeket, melyekbe egyébként kis valószínűséggel futhatunk csak bele.

A gyűjtésből kiderül többek között, hogy mennyibe került az olimpia, hányan vigyáznak a sportolók és a nézők épségére, tényleg ott lesz-e Superman a versenyzők között, és hogy kik maradnak távol a Zika vírus miatt.

1) Nyári olimpiát még soha nem rendeztek Dél-Amerikában

Az olimpiai lángot a hagyományok szerint a görögországi Olümpiában gyújtják meg, a láng az április 21-i indulása óta bő három hónapot tett meg és olyan területeken járt, ahol eddig még sohasem. A nyári játékoknak Dél-Amerika soha még adott otthont, ráadásul ez az első nyári olimpia, amit a téli szezonban tartanak meg. (Brazíliában a tél júniustól augusztus végéig tart.) A 2000-es ausztráliai játékok pl. éppen a téli időszak végére estek.

2) Nyitóünnepség a Maracana Stadionban

A rendezők a játékok idejére 7,5 millió jegyet hirdettek meg eladásra, az árak 40 és 3000 dollár között mozognak. A több, mint 850 ezer forintnak megfelelő jegyért a nyitóünnepséget a legjobb helyről nézhetjük végig, ahol az egyik házigazda a brazil szupermodell Gisele Bundchen lesz.

A megnyitót a messze földön híres Maracana Stadionban tartják, ami a labdarúgás történetében a nézőcsúcsot is tartja. 1950-ben a világbajnokság döntőjét itt rendezték, és az eredetileg 78 ezer néző befogadására alkalmas stadionba 173 ezer ember zsúfolódott össze. A tolongás érthető, hiszen a brazilok játszottak Uruguay ellen. Az akkori szabályok szerint elég lett volna egy döntetlen, hogy övék legyen a trófea, de a brazilok vesztükre 2:1-re alulmaradtak.

Fotó: MTI/AP/Felipe Dana
Fotó: MTI/AP/Felipe Dana

3) Óriási létszám és példátlan biztonság a siker érdekében

A tízezret is hajszálnyival meghaladja az ötkarikás játékokon szereplő sportolók száma, ezért nem meglepő, hogy a tervek szerint naponta 60 ezer ételt kell majd felszolgálni a résztvevőknek. A rendezőket több mint 70 ezer önkéntes segíti, míg a biztonságért 85 ezer katona és rendőr felel. A biztonsági személyzet duplája például a 2012-es londoni olimpiai játékokon látottaknak.

Brazíliában soha nem volt még egyetlen olyan esemény sem, amelyen ekkora készültség lett volna.

4) A legfiatalabbtól a legöregebbig

Történelmi pillanathoz érkeztek a játékok, most először fordul elő, hogy egy 2000-ben született ott lehet az indulók között. Az amerikai csapat tagjaként, a 16 éves Laurie Hernandez gimnasztikában mutathatja meg mit tud. A legidősebb az orosz színekben versenyző, de Üzbegisztánból származó Oksana Chusovitina lesz, aki 40 évesen már a hetedik olimpiáján vesz részt (szintén gimnasztikában).

5) Brutális összegbe került a rendezés

A 2016-os játékok megrendezésének teljes költsége eléri 10 milliárd eurót, vagyis a 3150 milliárd forintot. Ebbe minden beleértendő, kezdve az épületkomplexumok felhúzásától a marketinggel bezáróan a teljes költség. A játékokat Rio de Janeiro négy különböző helyszínén tartják: a híres Copacabana strandnál, a Barra olimpiai parkban, a Deodoro komplexumban és a Maracana stadionban.

6) Utoljára szurkolhatunk a világ leggyorsabb emberének

A 2016-os olimpia lesz az utolsó nagy megmérettetése az egyik legismertebb olimpikonnak, Usian Boltnak. Jelenleg ő a világ leggyorsabb embere, ha rövidtávfutásról van szó. Az eredményei tiszteletet parancsolók, ő az első sprinter, aki a 100 méteres és a 200 méteres síkfutásban, valamint 4×100 méteres váltóban is aranyat tudott szerezni egymás után az olimpián. Bár a váltóban szerzett pekingi aranyérmét elvehetik tőle, ugyanis az egyik csapattársa doppingvétséget követett el. Ennek ellenére több számban is triplázhat még.

A Sports Illustrated írása szerint kiemelkedik a mezőnyből, 100 méteren mindössze 40-41 lépésre van szüksége a célba jutáshoz, míg a többieknek 42,5-46 lépésre. A legjobbnak a legmagasabb fizetés is dukál, éves jövedelme eléri a 32 millió dollárt (potom 9 milliárd forintot).

A következő videóban Bolt azt próbálja bizonyítani, hogy gyorsabb mint a tűz terjedési sebessége:

Ha kíváncsi a többi érdekességre is, például hogy Supermen ott lesz-e, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik