Gazdaság

Sebvarrókartellügy: 270 milliós bírságot kaptak a kórházak beszállítói

sebészet (sebészet, )
sebészet (sebészet, )

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntésében megállapította, hogy a B. Braun Medical Magyarország Orvostechnológiai Kft., a CHIRMAX HUNGARY Kereskedelmi Kft., a Johnson & Johnson Egészségügyi és Babaápolási Termékeket Gyártó és Forgalmazó Kft., a SurgiCare Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és a VARIOMEDIC Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. négy kórházi közbeszerzési eljárásban a kiírás befolyásolása érdekében, valamint a piac felosztása és az árak rögzítése céljából egyeztettek is egymással. A jogsértésért a hatóság összesen közel 270 millió forint bírságot szabott ki rájuk.

Sebvarrókartellügy

Az ún. sebvarrókartellügyben a GVH olyan közbeszerzési eljárásokat vizsgált meg, amelyeket a kórházak 2011-2014 között sebészeti varróanyagok és varrógépek beszerzésére írtak ki. E termékek olyan orvostechnikai eszközök, amelyeket a kórházakban használnak különböző operációkhoz. Az eljárás alá vont vállalkozások fogyasztói egészségügyi termékek és eszközök forgalmazásával foglalkozó vállalatok, amelyek a hazai sebészeti varróanyag- és varrógéppiac döntő hányadát fedik le.

Az eljárás a Johnson & Johnson Kft. engedékenységi kérelme alapján indult 2013-ban. Ezt követően a GVH több alkalommal is kiterjesztette a versenyfelügyeleti eljárást, és összességében több mint 30 közbeszerzési eljárást vizsgált meg abból a szempontból, hogy az ajánlattevő vállalkozások kartelleztek-e a sebészeti termékekkel kapcsolatos tenderek során. A GVH a következő négy közbeszerzési eljárást érintően állapított meg jogsértést:

  • a Zala Megyei Kórház tervezett 2011. évi varróanyagtendere;
  • a Semmelweis Orvostudományi Egyetem 2012. évi varróanyagtendere;
  • a Pécsi Tudományegyetem 2012. évi varróanyagtendere, valamint
  • a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház 2012-es varróanyag-beszerzési tendere.

E jogsértések miatt a GVH a B. Braun Medical Magyarország Orvostechnológiai Kft.-re 100 973 619 forint, a CHIRMAX HUNGARY Kereskedelmi Kft.-re 14 303 520 forint, a SurgiCare Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-re 46 570 100 forint, a VARIOMEDIC Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-re 106 481 060 forint bírságot szabott ki. A Johnson & Johnson Kft. bírság alóli mentességben részesült, így több mint 115 millió forintos bírság megfizetését kerülte el, tekintettel arra, hogy engedékenységi kérelme alapján szerzett tudomást a GVH a jogsértésekről.

A Johnson & Johnson Kft.-n kívül az eljárás során a CHIRMAX HUNGARY Kereskedelmi Kft. és a B. Braun Medical Magyarország Orvostechnológiai Kft. nyújtott be engedékenységi kérelmet, és a jogsértés feltárásához nyújtott tevékeny hozzájárulásukra tekintettel 30, illetve 20 százalékos bírságcsökkentésben részesültek.

Mire jó az engedékenységi kérelem?

Az engedékenységi kérelem benyújtásának különös jelentősége lehet a közbeszerzési kartellek esetében, mert a GVH-val történő együttműködés jelentős hatással van a versenyfelügyeleti eljárásban kiszabandó bírságra, sőt, a kartellezés miatt esetlegesen megindított büntetőeljárásban is lényegesen kedvezőbb helyzetbe kerülnek az engedékenységi kérelmet benyújtó cégekhez kapcsolható személyek.

A bírság kiszabásakor a GVH súlyosító körülményként értékelte, hogy a közbeszerzési kartellezés az egyik legsúlyosabb versenyjogsértésnek minősül. A GVH súlyosító körülményként értékelte azt is, hogy összességében jelentős piaci súlyú szereplőkről van szó, akik tisztában lehettek magatartásuk jogellenességével. A Surgicare Kft.-vel szemben kiszabandó bírság nagyságát növelte, hogy kartellszervező szerepe több jogsértés esetében is megállapítható volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik