Gazdaság

Fellélegezhetnek a Matolcsy-alapítványok

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 08. 02. 13:19

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) 19 ügyben hozott megszüntető döntést az ügyészségi kérelemre a Pallas Athéné alapítványok egyes ügyleteinek vizsgálatára indult eljárásokban, közölték a jegybank által alapított alapítványok.

Az alapítványokhoz a KDB által eljuttatott tájékoztatás szerint a testület megállapította, hogy ezekben az ügyekben az alapítványok által korábban önként benyújtott kérelem alapján már hozott érdemi döntéseket, így az ügyészségi eljárás folytatására okot adó körülmény már nem áll fenn.

A közlemény szerint az alapítványok eddig mintegy 800 oktatási és kutatási támogatásról hoztak határozatot. Az alapítványok az átlátható és transzparens működés érdekében szerződéseiket közzéteszik, a rájuk bízott vagyont megőrzik, a hozamból pedig a társadalmilag hasznos tevékenységüket végzik.

A Fővárosi Főügyészség június végén közölte, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hat alapítványa közbeszerzési eljárás mellőzésével megkötött egyes szerződései miatt hatósági eljárásokat kezdeményezett a KDB-nél, mert álláspontja szerint az alapítványok a költségvetési törvényben meghatározott értékhatárt meghaladó árubeszerzések, szolgáltatásmegrendelések, illetve építési beruházások során nem folytattak le közbeszerzési eljárást, holott az alapítványok ajánlatkérőknek minősülnek. Sajtóértesülések szerint mintegy 100 ügyletet érintett az ügyészségi megkeresés

A KDB hivatalból jár el, és az ügyészség hatósági eljárás kezdeményezése alapján saját hatáskörben dönt. Az ügyészség hatásköre kizárólag az eljárás kezdeményezésére terjed ki.

A döntőbizottság ezt megelőzően hozta nyilvánosságra döntését az alapítványok saját kezdeményezésére indult eljárásban, amely szerint elmarasztalta az alapítványokat, mert nem jelentkeztek be ajánlatkérőként a közbeszerzési törvény hatálya alá.

A hatóság figyelembe vette, hogy az eljárás saját kérelemre indult, ezért csak csekély, alapítványonként 200 ezer forintos bírságot szabott ki.

Az alapítványok 2016. május 13-án fordultak a KDB-hez, kérve az eddigi szakmai álláspontjuk alapján kialakított gyakorlat felülvizsgálatát, valamint indítványozták az ajánlatkérői státusukkal kapcsolatos döntéshozatalt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - JULY 24:  U.S. President Donald Trump waves as walks to Marine One while departing from the White House on July 24, 2017 in Washington, DC. President Trump is traveling to Beaver, West Virginia where is will speak to Boy Scouts at the at the 2017 National Scout Jamboree.  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.