Gazdaság

Bejegyezték a pécsi önkormányzat cégét, amellyel a Zsolnayt működtetnék tovább

24.hu
24.hu

2016. 08. 02. 18:24

A város és a porcelánmanufaktúra többségi tulajdonosa közötti viszony romokban van.
Korábban a témában:

A Pécsi Ítélőtábla jogerősen jóváhagyta a Ledina Kerámia Kft. bejegyzési kérelmét – írja a Pécsi Újság. A céget a pécsi önkormányzat alapította, hogy továbbvigyék a Zsolnay Porcelánmanufaktúra működését.

A Kaposvári Törvényszék korábban elutasította a cégbejegyzést, a táblabíróság viszont a hírportál szerint hétfői végzésével megváltoztatta a döntést, amely így jogerőre emelkedett.

A pécsi közgyűlés azért hozta létre a céget, mert szerintük elkerülhetetlen a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. felszámolása. Az önkormányzati céghez a Zsolnay 170 alkalmazottjából 130-an szerződtek át június elején.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 2013 óta egy svájci-magyar üzletember, Bachar Najari többségi tulajdonában van, de az önkormányzatnak is van benne 19 százaléknyi részesedése. Az új tulajdonos és a város kapcsolata azután romlott meg, hogy az üzletember a gyárnak ígért tőkejuttatást nem hajtotta végre határidőre, és a kötelezettséget egy hajmáskéri ingatlan apportálásával teljesítette. Emiatt az önkormányzat 300 millió forintos kártérítési pert indított.

A kormány idén februárban stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a manufaktúrát a csődtörvény alapján, ehhez a fő tulajdonosi kör szerint nem volt jogalap. Emellett a cégnél április végén a NAV büntetőeljárást indított költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával, a Zalaegerszegi Törvényszék pedig június végén ideiglenes vagyonfelügyelőt rendelt ki.

Bachar Najari július közepén jelentette be, hogy letétbe helyezett 400 millió forintot a Magyar Fejlesztési Bank Zsolnayval szembeni követelésének fedezetéül. Ezután a Zalaegerszegi Törvényszék megalapozatlanságra hivatkozva elutasította a Zsolnay azonnali felszámolására irányuló vagyonfelügyelői kérelmet. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.