Gazdaság

Megvétózná az egyház az áruházépítést, mert az háttal lenne a templomnak

Pópák jelentek meg a szatmárnémeti tanácsülésen, ahol a Lidl beruházásáról döntöttek volna.

Új szupermarketet építene a Lidl a romániai Szatmárnémetiben. A tervek már készen vannak, az áruházlánc még azt is vállalta, hogy körforgalmat épít, az ortodox egyház miatt azonban elbukhat a beruházás.

A Szatmár.ro azt írja: a csütörtöki városi tanácsülésre, ahol a területrendezési tervről döntöttek volna, három pópa és egy Jézus-ikonnal felfegyverzett idős nő vonult be.  Az egyháznak ugyanis nem tetszik, hogy az új szupermarketnek a háta nézne a hosszú évek óta épülő katedrálisuk felé.

A tanácsülésen azt javasolták, hogy halasszák el a döntést az ügyben, és készítsenek új területrendezési tervet. Ez azonban több hónapot venne igénybe, annyit a befektető nem vár meg. Ráadásul a Lidl képviselője, Cosmin Mal azt mondta: a területrendezési terv már régóta kész van, közlekedési tanulmányt is készíttettek, az áruházak pedig szabvány szerint épülnek, amin nem változtathatnak. Ha nem szavazzák meg a befektetést, keresünk másik várost – mondta.

Az ortodox egyház képviselői azt mondták: velük nem konzultáltak, és nem volt dialógus az építőkkel. Mal erre megkérdezte, hogy akkor a Vízkereszt utáni találkozó mi volt, mire az egyik pópa azt felelte általános derültséget keltve, hogy „az beszélgetés volt, nem dialógus”.

A tanácsosok végül a döntés elhalasztása mellett döntöttek, Kereskényi Gábor polgármester pedig azt mondta, szeretné leültetni egymással az egyházat és a befektetőket, hogy egyezzenek meg, mert kár lenne, ha a város elvesztene egy ekkora befektetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik