Gazdaság

Hatalmas napelem-parkot építenének Csernobilban

Ez tűnik a sugárszennyezett terület legkézenfekvőbb felhasználási módjának.

A világ egyik legnagyobb napelem-parkját lehetne létrehozni Csernobil körül, amely az 1986-ban felrobbant erőmű kapacitásának harmadát lenne képes biztosítani – ez derült ki abból a tanulmányból, amit az ukrán kormány egyebek mellett nagybankoknak küldött el, finanszírozókat keresve a tervhez.

Hatezer hektárnyi, a radioaktív szennyezés miatt emberi tartózkodásra alkalmatlan területet hasznosítanának megújuló energia termelésére. Mindez új szemléletet jelent a szennyezett terület hasznosítására. A zónán belül különleges ipari területet hoznának létre, ahol a sugárbiztonsági előírások betartásával folyhatna termelés.

A megújuló energiatermelés céljára történő hasznosítás azért kézenfekvő, mert Csernobil körül bőséggel áll rendelkezésre más célra nemigen használható terület, a napsütéses órák száma rendkívül magas, és az atomerőmű miatt adott az ország villamosenergia-hálózatához való csatlakozás lehetősége is.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank már jelezte, hogy fontolóra veszik a részvételt a projektben, amennyiben az megtérülőnek mutatkozik, és a környezeti kérdésekre és kockázatokra is megnyugtató válaszokat adnak. Az ukrán kormány amerikai és kanadai befektetőkkel és energiavállalatokkal is tárgyal.

Eközben Fehéroroszországban már zajlik egy kisebb, 22 MW-os naperőmű létesítése, mintegy 30 kilométerre Csernobiltól, egy ugyancsak rendkívül szennyezett területen. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik