Gazdaság

Hatalmas napelem-parkot építenének Csernobilban

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 07. 29. 13:07

Ez tűnik a sugárszennyezett terület legkézenfekvőbb felhasználási módjának.

A világ egyik legnagyobb napelem-parkját lehetne létrehozni Csernobil körül, amely az 1986-ban felrobbant erőmű kapacitásának harmadát lenne képes biztosítani – ez derült ki abból a tanulmányból, amit az ukrán kormány egyebek mellett nagybankoknak küldött el, finanszírozókat keresve a tervhez.

Hatezer hektárnyi, a radioaktív szennyezés miatt emberi tartózkodásra alkalmatlan területet hasznosítanának megújuló energia termelésére. Mindez új szemléletet jelent a szennyezett terület hasznosítására. A zónán belül különleges ipari területet hoznának létre, ahol a sugárbiztonsági előírások betartásával folyhatna termelés.

A megújuló energiatermelés céljára történő hasznosítás azért kézenfekvő, mert Csernobil körül bőséggel áll rendelkezésre más célra nemigen használható terület, a napsütéses órák száma rendkívül magas, és az atomerőmű miatt adott az ország villamosenergia-hálózatához való csatlakozás lehetősége is.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank már jelezte, hogy fontolóra veszik a részvételt a projektben, amennyiben az megtérülőnek mutatkozik, és a környezeti kérdésekre és kockázatokra is megnyugtató válaszokat adnak. Az ukrán kormány amerikai és kanadai befektetőkkel és energiavállalatokkal is tárgyal.

Eközben Fehéroroszországban már zajlik egy kisebb, 22 MW-os naperőmű létesítése, mintegy 30 kilométerre Csernobiltól, egy ugyancsak rendkívül szennyezett területen. (The Guardian)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Election posters with the leading candidates for the presidential elections in France with  Le Pen (l) and E. Macron (c) can be seen in Henin-Beaumont, France, 23 April 2017. A total of eleven candidates participates in the first round of the presidential elections. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.