jog
Gazdaság

Románia pert vesztett egy olasz energiavállalattal szemben

jog
jog

Pert vesztett Románia a párizsi nemzetközi kereskedelmi kamaránál az olasz Enel energiavállalattal szemben az egyik román állami áramszolgáltató privatizációja miatt kialakult jogi vitában – adta hírül szerdán a román Agerpres hírügynökség.

A román energiapiac meg nem nevezett forrásai szerint a hírügynökség úgy értesült, hogy a per elvesztése miatt Romániának 1,5 millió euró perköltséget kell fizetnie.

A jogi eljárást a román állam indította az olasz szolgáltató ellen, amely 2007-ben vásárolta meg az Electrica Muntenia Sud állami áramszolgáltatót. Az olaszok összesen három regionális áramszolgáltató vállalatot vásároltak meg privatizáció révén Romániában.

Bukarest azt követelte az olaszoktól, hogy fizessenek ki további 521,58 millió eurót a román államnak az Enel Muntenia privatizációs szerződése értelmében. A román állam szerint az olasz vállalatnak egy 13,57 százalékos kisebbségi részvénycsomag értékét kell még ugyanis kifizetnie.

Ezzel szemben az olaszok azt állították, hogy maradéktalanul teljesítették a privatizációs szerződésben vállalt kötelezettségeiket, és nincs adósságuk a román állammal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik