Gazdaság

Magyar Nemzet: Habony és Rogán ügyvédje kaszálhatott a letelepedési kötvényeken

Minden eladott kötvény után ötezer euró kerül a Kosik ügyvédi irodához – írja a lap.

Több mint ötmilliárd forintot kereshetett a letelepedési kötvényeken egy Habony Árpádhoz és Rogán Antalhoz köthető ügyvéd, Kosik Kristóf – írja a Magyar Nemzet. A szabályozás ugyanis előírja, hogy a külföldiek csak a Kosik Ügyvédi Irodát bízhatják meg az elkészült letelepedési engedélyek átvételével a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál.

A program 2013-as indulása óta 3647 letelepedési kötvényt adtak el, az ügyvédi iroda pedig ötezer eurót kap minden egyes kötvényértékesítés után, ezzel számolva 5,6 milliárd forint kerülhetett az irodához.

Másnak is jutott a milliárdokból

A lap azt írja, hogy egy nemzetközi jogi és adótanácsadói iroda is jól keresett a kötvényeken. A Liechteinsteinben bejegyzett közvetítő, a VolDan Investments Ltd. a CMS budapesti irodájával kötött letétkezelési szerződést. A CMS Európa legnagyobb adó- és jogi tanácsadást nyújtó hálózata. Ez a cég is ötezer eurót kap minden egyes kötvény után.

Azok a külföldiek, nagyrészt oroszok és ukránok, akik a VolDan-nal szerződnek, a letelepedési kötvények 300 ezer eurós árát a CMS bankszámlájára utalják, és a magyar hatóságok által kiállított letelepedési engedély kézhez vétele után kerül a pénz a közvetítő céghez. Ezzel próbálják megnyugtatni az ügyfeleket, ugyanis csökkenti a program iránti bizalmat, hogy a befektető nem kapja meg a letelepedési állampapír eredeti példányát, csak a közvetítőcég által kiállított igazolást.

Kétséges erkölcsi bizonyítvány

Arra is rámutatnak, hogy bár a bevándorlási hivatal ellenőrzi a külföldi kötvényvásárlók előéletét, bűnözők is kaphatnak letelepedési engedélyt. Több, korábban elítélt külföldi kapott úgy letelepedési engedélyt, hogy más, adóparadicsomként számon tartott államba jelentkezett át, és az ottani hivataloktól szerzett erkölcsi bizonyítványt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik